Recept: Gevulde courgettebloemen

Gevulde courgettebloemen

Als de courgettes goed groeien oogst je de mannelijke bloemen voor dit sensuele gerecht. Even een biologielesje: je herkent de mannelijke bloemen aan hun lange dunne bloemstengel. Dit in tegenstelling tot de vrouwelijke bloemen waar je de courgette al ziet groeien onder de bloembodem. Ook bij de vrouwelijke pompoenbloem zie je het kleine pompoentje al heel duidelijk zitten. Kinderen snappen dit ook als je het ze duidelijk laat zien. Ze helpen je heel graag met het oogsten.

Recept: Gevulde courgettebloemen

Dit heb je nodig voor 6 personen:

  • 6 mannelijke courgettebloemen (of pompoenbloemen)
  • 150 gram roomkaas
  • handvol veldsla
  • handvol rucola
  • peper en zout
  • 2 eetlepels limoensap
  • eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden

Verder nodig:

  • snijplank & scherp mesje
  • mengkom en lepel
  • mooie schaal om in te serveren

Zo maak je het:

Snijd de salades in middelgrote stukjes
Meng het met de roomkaas, limoensap, peper, zout en kruiden
Snij de bloem aan de zijkant open en lepel er de roomkaasvulling in
Vouw de bloem weer voorzichtig dicht en serveer op mooie snijplank
Eet de gevulde courgettebloem alsof het een haring is

Eet smakelijk

Meer lezen over eetbare bloemen? Anna Koster heeft er een leuk boek over geschreven.

Bestel hier: Anna Koster - Bloemen met Smaak

Bloemen met smaak

Een stijlvol, creatief boek voor liefhebbers van (eetbare) bloemen, gezelligheid en lekker koken! Want wat is er leuker dan het versieren van je verjaardagstaart, salade of toetje? Eetbare bloemen zijn vrolijk, feestelijk, smaakvol en verbinden je met de natuur. Dit boek laat zien welke bloemen geschikt zijn om je maaltijd op te fleuren - en biedt vele andere toepassingen, creatieve tips en verrassende recepten. Laat je inspireren!

 

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren 2020-02  Tekst: Anna Koster | Fotografie: Anna Koster en Gerda Venema