Gevulde courgettebloemen - Stadstuinieren
recept

Gevulde courgettebloemen

recept-Gevulde-coourgettebloemen

Courgettebloemen

Hoe kun je mannelijke en vrouwelijke courgettebloemen herkennen?

Als de courgettes goed groeien, oogst je de mannelijke bloemen voor dit sensuele gerecht. Even een biologielesje: je herkent de mannelijke bloemen aan hun lange dunne bloemstengel. Dit in tegenstelling tot de vrouwelijke bloemen waar je de courgette al ziet groeien onder de bloembodem. Ook bij de vrouwelijke pompoenbloem zie je het kleine pompoentje al heel duidelijk zitten. Kinderen snappen dit ook als je het ze duidelijk laat zien. Ze helpen je heel graag met het oogsten.

 

Recept: Gevulde courgettebloemen

Dit heb je nodig voor 6 personen:

  • 6 mannelijke courgettebloemen (of pompoenbloemen)
  • 150 gram roomkaas
  • handvol veldsla
  • handvol rucola
  • peper en zout
  • 2 eetlepels limoensap
  • eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden

Verder nodig:

  • snijplank & scherp mesje
  • mengkom en lepel
  • mooie schaal om in te serveren

Zo maak je het:

  1. Snijd de salades in middelgrote stukjes
  2. Meng het met de roomkaas, limoensap, peper, zout en kruiden
  3. Snij de bloem aan de zijkant open en lepel er de roomkaasvulling in
  4. Vouw de bloem weer voorzichtig dicht en serveer op mooie snijplank
  5. Eet de gevulde courgettebloem alsof het een haring is

Eet smakelijk

Recepten voor een bloemrijke zomerlunch:

Recept: Sangria met goudsbloem
Amuse: Zonnebloemensalsa met gefrituurde zonnebloemknopjes
Pindasoep met eetbare bloemen
Salade met klaproos en bloemetjes van uitjes

Meer inspiratie:

Polycultuur in grote potten
Zo maak je een wormenbak
Start je moestuin: Slim telen
Japanse wijnbes kweken

Meer lezen over eetbare bloemen? Anna Koster: Bloemen met smaak

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2020-02  Tekst: Anna Koster | Fotografie: Anna Koster en Gerda Venema

logo
Sluiten
close