Recept Gnocchi

Recept van Natascha Boudewijn

Hoofdgerecht voor 4 personen:

Ingrediënten:

Voor de gnocchi:

200 gram wortelpeterselie
250 gram kruimige aardappels
65 gram oude geitenkaas
1 ei van een blije kip
200 gram Italiaanse bloem, type ‘00’*

Voor de peterseliepesto:

1 bosje platte peterselie
of het loof van de peterseliewortels (ca. 30 gram)
klein handje rucola (ca. 15 gram)
1 teen knoflook
2 eetlepels kappertjes, afgespoeld
1,75 dl extra vergine olijfolie
70 gram pistachenoten, gepeld
40 gram versgeraspte oude geitenkaas

* verkrijgbaar bij groothandels en delicatessenwinkels

Bereiding:

Was de aardappels, halveer ze en doe ze ongeschild in een pan water met ruim zout. Was de wortelpeterselie en snijd in stukken die ongeveer even groot zijn als de aardappels. Kook ze samen goed gaar, giet af en laat op zacht vuur droog stomen. Laat een beetje afkoelen.
Trek de schil van de aardappels en de wortelpeterselie. Druk het vruchtvlees van zowel de aardappels als de wortelpeterselie door een zeef of aardappelpers in een grote schaal, of pureer het met een stamper. Breng de nog warme puree op smaak met zout, peper en 60 gram versgemalen kaas.
Voeg het geklopte ei en de bloem toe. Meng alles voorzichtig en stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het voorzichtig glad. Voeg wat bloem toe als het deeg te kleverig is. Zet weg onder een vochtige theedoek en maak de pesto.
Maak de pesto: hak de peterselie, rucola, kappertjes en knoflook eerst fijn in je keukenmachine. Voeg vervolgens stapsgewijs (laat de machine draaien) de pistachenoten, olijfolie en naar smaak peper en zout toe. Doe de kaas erbij en roer goed.
Rol met je handen steeds stukken deeg op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een langwerpige rol. Snijd die in stukjes van 2,5 cm. Leg de stukjes op een met bloem bestoven bakplaat en maak de rest van de gnocchi.
Breng een grote pan met water aan de kook en kook hierin de gnocchi in kleine porties 1–2 minuten gaar. Haal ze eruit met een schuimspaan, houd ze warm in een schaal met aluminiumfolie erover en kook de overige gnocchi.

Meng de gnocchi met de pesto en dien op met de resterende 5 gram geraspte geitenkaas.

Eet smakelijk!

 

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren