Groene Portretten: Aardappels

Groene Portretten: Aardappels

De aardappel (Solanum tuberosum) komt uit de Solanaceae familie (de nachtschadefamilie), waar ook de tomaat, aubergine en paprika bij horen. Hij is afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte, waar een stuk of 8 rassen in het wild groeien die de voorouders zijn van de meer dan 3000 soorten die nu wereldwijd gekweekt worden.

“Het is handig om de pootaardappels binnen te laten voorkiemen”

Het kweken van asperges vergt veel geduld, maar dan heb je wel een prachtige, winterharde plant die 10 jaar of ouder kan worden. Je kunt er alleen niet direct van oogsten, dit kan pas vanaf het 3e jaar. Het eerste jaar zaai je de plant (eind maart of begin april), het 2e jaar plant je hem uit op een zonnige en speciaal voor hem gereserveerde plek (waar hij kan blijven staan) en in het 3e jaar kun je de eerste scheuten oogsten. De eerste echte oogst vindt echter pas plaats in het 4e jaar. Dan kun je oogsten van eind april tot eind juni.

De plant werd gedomesticeerd in de Zuid-Peruaanse Andes waar men hem zo’n 5000 jaar geleden voor het eerst begon te kweken. Men vermoed dat de Spaanse veroveraars de aardappel rond 1534 hebben ontdekt. Hij werd door hun namelijk omstreeks 1562 meegenomen naar de Canarische eilanden en reisde een paar jaar later richting het noorden van Europa.

Aardappels doen het op een zonnige plek prima in zowel open grond als pot. Zelf kweek ik ze eigenlijk liever in een pot dan in de grond omdat ze in een pot minder vatbaar lijken te zijn voor ziektes. Zorg dat de pot een diameter heeft van minimaal 35 cm en vul hem met ongeveer 25 cm aarde. Hierop leg je maximaal 2 pootaardappels met de scheuten omhoog gericht. Het is handig om de pootaardappels binnen te laten voorkiemen. Op die manier kun je zien welke aardappels zich het beste ontwikkelen. Erg handig als je ruimte beperkt is! Strooi vervolgens zo’n 20 cm aarde over de aardappels en geef ze altijd voldoende water. Maar niet teveel, want dan loop je het risico dat de rot in de aardappels kruipt. Zeker in een plastic pot. Als de planten omhoog gekomen zijn en niet langer dan 10 cm, strooi je er nog een laagje aarde over. Dit herhaal je net zolang tot je de top van de pot, emmer, bak of zak hebt bereikt. Men zegt dat dit de groei van de knollen stimuleert. Of het waar is weet ik niet, maar baat het niet dan schaadt het niet!

Kartoffelbrot

Recept:  Kartoffelbrot

Het is erg leuk om rassen te kweken die je niet in de winkel of op de markt kunt kopen en om daar dan nieuwe en onbekende recepten mee uit te proberen. Duits “Kartoffelbrot” bijvoorbeeld. Ik had het wel eens gegeten, maar nog nooit zelf gebakken. Terwijl het recept vrij eenvoudig is! Schil 400 gram aardappels en rasp ze fijn. Doe ze vervolgens in een kom met 100 ml kokend water. Voeg daar 400 gram meel, een ei, 1 theelepel zout en 7 gram gedroogde gist aan toe en kneed het geheel tot een flinke bal. Laat het vervolgens afgedekt rijzen tot de bal in omvang verdubbeld is. Kneed het deeg daarna nog een keer en bak het 20 minuten in het midden van een op 225 graden voorverwarmde oven. Draai de temperatuur daarna terug naar 200 graden en laat het brood op de onderste richel nog 30 minuten afbakken. Klaar!

Stadstuinieren 2014-03 – Tekst en fotografie: Stella Faber