Inmaken en bewaren: Siroop maken - Stadstuinieren
recept

Inmaken en bewaren: Siroop maken

Wat doe je met al je oogst? Bewaren natuurlijk! Inmaken, wecken, fermenteren, roken, drogen: conserven is leuk, lekker en – als je het eenmaal onder de knie hebt -, zo gedaan. Deze keer aandacht voor siropen maken. Maidie van den Bos van Bloesembar legt uit hoe je van (alledaagse) planten – uit je tuin en de stad – heerlijke dranken maakt.

Dat je van vruchten siropen kunt maken, is bekend. Maar wist je dat je ook de bloemen, kruiden, zaden en bladeren van een plant kunt gebruiken? Dat geldt ook voor alledaagse, wilde en soms ongewenste planten zoals paardenbloemen en duizendblad. “Onder onze neus groeit ontzettend veel lekkers alleen realiseren we ons dat vaak niet”, vertelt Maidie van den Bos, die onder de naam Bloesembar botanische siropen en dranken maakt. De meeste ingrediënten hiervoor plukt ze in haar woonplaats Rotterdam en omgeving. Maidie’s motto is ook: proef en leer het eetbare (stads)groen (her)kennen. “In een drank kun je het landschap letterlijk vangen. Het jaargetijde, het water, de lucht, de aarde. Alles komt samen in die fles als je lokale ingrediënten gebruikt”, aldus Maidie. Die lekkere lokale smaken kun je vervolgens lang bewaren. Als je siroop op de juiste manier maakt, is deze een jaar houdbaar.
Recept frambozen-rozensiroop

Basisrecept voor siroop

Wat is de juiste manier? Het basisrecept voor siroop bestaat uit vier stappen. Je onttrekt smaak, kleur en geur aan vruchten, kruiden, bloemen, zaden en bladeren door ze te koken in water. Het extract dat overblijft, filter je. Daarna kook en meng je dat met suiker. De warme siroop giet je in schone flessen die je luchtdicht afsluit. Klaar ben je! Siroop maken is eenvoudig. De kunst zit ‘m vooral in het vinden van de juiste mate van zoetheid. “Siroop bestaat voor 75 procent uit suiker. Die hoeveelheid suiker heb je nodig om siroop lang te kunnen bewaren. Het beste kun je witte suiker gebruiken omdat die neutraal van smaak is. Als tegenhanger voor al dat zoet, voeg je het sap en de schillen van citrusvruchten toe. Of een goede azijn”, aldus Maidie.

Het allerbelangrijkste is het maken van een smaakvol extract. Voor fruit geldt: rustig koken en niet roeren, want anders wordt het extract troebel. Gebruik je bloemen of kruiden, let dan op de temperatuur: die mag niet hoger zijn dan tachtig graden Celsius. Na het koken laat je alles rustig uitlekken. Dit kan een uur duren, maar ook een halve dag of (veel) langer. Voordat je het extract verder verwerkt, moet je het goed proeven. Maidie: “Van onbekende planten zet ik altijd eerst thee die ik laat afkoelen. De pure smaak van een plant kan ik zo leren kennen en goed beoordelen of die smaak sterk en lekker genoeg is voor een siroop.” Meestal is dat het geval. Alles wat eetbaar is en lekker ruikt, kun je verwerken tot siroop. Dat weet Maidie inmiddels zeker na ruim vijf jaar botanische dranken maken. Gewoon je neus dus achterna.

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Wie is Maidie van den Bos

Maidie maakt onder de naam Bloesembar botanische siropen van (alledaags) groen uit de stad en omgeving. Met haar dranken wil Maidie je het eetbare landschap laten proeven en leren waarderen. Maidie opent de deuren van haar Bloesembar op aanvraag op locaties in heel Nederland en soms daarbuiten.

www.maidievandenbos.com/bloemenbar

Stadstuinieren 2019-02 Tekst: Janine Bruinooge en Fotografie: Maidie van den Bos, Annemieke van der Togt

Meer over:

logo
Sluiten
close