Inspiratie voor de Kerstsalade

Kleur uit eigen tuin

Het bijzondere van sla is dat je de seizoenen kunt volgen. Je mag spelen met kleur en je haalt uit je tuin eindeloze inspiratie. Waarom niet werken met een thema en een salade samenstellen per seizoen of gewoon voor een speciale gelegenheid. Laat je inspireren door het seizoen en ga op zoek naar blaadjes, kleuren en smaakjes om een mooie kerstsalade te maken.

Precies in de winter is het aanbod heel bescheiden, maar vaak blijken een hele reeks planten en zelfs vruchten de eerste koude nog te weerstaan. Bij sla blijken ‘Red Triangle’ met dieprode gepunte bladeren en ‘Cerbiatta’ met zijn lange erg getande bladeren het meest geschikt. Een hele reeks vrolijke krullen vinden we voor deze gelegenheid terug in de verschillende mosterdsoorten. ‘Purple frills’, ‘Golden frills’, ‘Pizzo’ ook tatsoi en paarsgetinte mizuna zorgen voor kerstsfeer. Extra rood vinden we bij de jonge bladeren van rode biet en enkele vruchten van ‘Sweet Pickle’ pepers blijken zo laat in het seizoen nog stevig en perfect bewaard aan de struiken te hangen. Ook winterspinazie heeft hier en daar nog een jong blad beschikbaar en het opvallende en pittige blad van de bonte barbarakers mag zeker niet ontbreken. Helemaal centraal in deze salade krijgt ‘onkruid’ een mooie plaats. De kleine veldkers is een van de eerste of meest winterharde kleine onkruiden die we in zowat elke tuin aantreffen; de fijne blaadjes hebben een perfecte tuinkerssmaak. Tot slot mogen een paar van de allerlaatste rucolabloemen ook zeker niet ontbreken.

Nog even ondergronds gaan zoeken en dan vinden we beschut tegen de meeste koude nog volop winterradijzen. De groenwitte ‘Green Luobo’ en ‘China Rose’ zijn bruikbaar in deze compositie. Snijd de radijsjes in dunne schijfjes en met wat handigheid kun je ze omvormen tot grappige groene of witte kerststerretjes, om zo’n kerstsalade helemaal compleet te maken.

Was en spoel alle ingrediënten vooraf even door ze in ruim water onder te dompelen. Snijd de radijsjes en pepertjes op maat en vorm en schik voor elke tafelgast een bord vol kleur- en kerstsfeer uit eigen tuin.

Lees hier het artikel Winterdecoratie

Stadstuinieren 2015-06 Tekst en Fotografie: Peter Bauwens