Kornoeljebessen inmaken - Stadstuinieren
recept

Kornoeljebessen inmaken

Groene kornoelje bes

Recept: Op olie ingemaakte groengele kornoeljebessen

Ingrediënten voor de pekel:

  • 2 kilo groengele vruchten. Druk even op de vruchten. Als ze iets zacht voelen, zijn ze goed.
  • 2 liter water
  • 10 blaadjes salie, bosje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 400 gram zeezout

Ingrediënten voor de olie:

  • schil van 2 limoenen in reepjes gesneden,
  • 8 teentjes knoflook,
  • voor elke pot 3 peperkorrels, takje tijm, 1 blad salie
  • voldoende olijfolie

Werkwijze pekelen:

  1. Kook het water met het zout totdat het zout is opgelost.
  2. Draai het vuur uit en voeg de kruiden toe.
  3. Doe de gewassen kornoeljes in een emmer of grote pot. Giet hierop de pekel.
  4. Span een theedoek of neteldoek om de emmer heen en zet vast met elastiek (zo voorkom je dat er beestjes in vallen.)
  5. Laat de bessen minimaal 2 maanden staan.

Op olie zetten:

  1. Na 2 maanden giet je de bessen af en spoel je ze schoon.
  2. laat ze een dag drogen.
  3. stop de bessen in potten.
  4. verdeel de gesneden bollen knoflook en alle andere kruiden over de potten
  5. giet de olie in de potten tot de bessen bedekt zijn.
  6. Laat de bessen minimaal een maand op olie staan voordat je ze gebruikt.

Meer inspiratie:

Wildplukken: gele kornoelje
Romke van de Kaa: Kornoelje, de vergeten vruchten
Wildplukken: Duindoorn
Moestuin voor kinderen: De aanleg
Moestuin in potten: Aubergine

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2018-02  Tekst en fotografie: Edwin Florès

logo
Sluiten
close