Vegetarische zomerlunch met eetbare bloemen

Verrassend, fleurig, onverwacht, exclusief en feestelijk. Eetbare bloemen serveren op de soep, salade en borrelhapje maakt iedereen vrolijk. Serveer daarom deze zomer eens een bloemenlunch voor je familie en vrienden. Je scoort er gegarandeerd applaus mee.

Eetbare bloemen in overvloed

Nu, in de zomer staat de tuin boordevol met vele soorten bloemen. Nu is er overdaad aan goudsbloemen, stokrozen, afrikaantjes, Hosta’s, rozen en lavendel. En er is nog zoveel meer fleurig eetbaars in de tuin. Daar kun je ook heel gemakkelijk culinair van genieten. Vier de zomer met deze eenvoudige en fleurige recepten voor een heerlijke relaxte vegetarische zomerlunch. Want met een handvol bloemen over, maar ook in je gerechten tover je een eenvoudige lunch om tot een feestmaal.

Kleur is goed voor je humeur

In de zomer laden we onze batterijen weer op voor nieuwe energie in je lijf. Door veel buiten te zijn en in de tuin te werken. Het terras weer mooi te maken met fleurige bloembakken als fraaie omlijsting voor veel gezellige uurtjes met familie en vrienden. Ook als ik alleen ben vind ik het trouwens fijn om fleurig te lunchen. Gewoon omdat het kan. En ik voel: kleur is gezond en goed voor mijn humeur. 

‘Met een handvol bloemen tover je een eenvoudige lunch om tot een feestmaal’

Zijn alle bloemen eetbaar?

Er zijn heel veel bloemensoorten eetbaar maar je kunt niet zomaar van alles gaan proeven want dat kan he-le-maal verkeerd aflopen. 

Vier strenge regels:

  1. Weet zeker dat de bloem of plant die je wilt gaan proeven, eetbaar en dus niet giftig is. Sommige bloemen die giftig zijn ken je van de toepassing in medicijnen. Bijvoorbeeld het vingerhoedskruid (Digitalis). Bij medicijnen gaat het om een hele kleine dosering, dit in tegenstelling tot de culinaire toepassing waarbij je de bloemblaadjes van hele bloemen nuttigt. Check de eetbaarheid van bloemen in betrouwbare literatuur (bijvoorbeeld het boek ‘Bloemen met smaak’ van Anna Koster of het boek ‘De smaak van bloemen’ door Julia Voskuil).
  2. Geloof niet alles wat op internet staat.
  3. Check ook de botanische naam want Nederlandse namen kunnen verwarrend zijn; zo is de roos (Rosa) eetbaar maar de kerstroos (Helleborus) zwaar giftig.
  4. Eet alleen bloemen die geteeld zijn zonder bestrijdingsmiddelen zoals die in je eigen tuin (als ze er al langer dan twee jaar in staan). Bloemen uit de bloemenwinkel zijn niet eetbaar tenzij ze biologisch zijn geteeld.

En de bonusregel: leer ook je kinderen wat er eetbaar is in je tuin en wat niet (dus eigenlijk net als bij bessen). Leer ze om altijd bij jou te komen checken of het veilig is als ze iets uit de tuin willen proeven. Neem ze mee bij het oogsten in de (moes)tuin. Laat ze ruiken aan de keukenkruiden zodat ze spelenderwijs leren wat voor moois en lekkers de natuur te bieden heeft. Dan gaan ze er ook beter op passen als ze later volwassen zijn zodat ze dit weer doorgeven aan de volgende generatie.

Meer lezen over eetbare bloemen? Anna Koster heeft er een leuk boek over geschreven.

Bestel hier: Anna Koster - Bloemen met Smaak

Bloemen met smaak

Een stijlvol, creatief boek voor liefhebbers van (eetbare) bloemen, gezelligheid en lekker koken! Want wat is er leuker dan het versieren van je verjaardagstaart, salade of toetje? Eetbare bloemen zijn vrolijk, feestelijk, smaakvol en verbinden je met de natuur. Dit boek laat zien welke bloemen geschikt zijn om je maaltijd op te fleuren - en biedt vele andere toepassingen, creatieve tips en verrassende recepten. Laat je inspireren!

 

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2020-02  Tekst: Anna Koster