Recept Oost-Indische kers pesto

Over eetbare bloemen wordt vaak een beetje denigrerend geschreven. De bloemen zouden alleen worden toegevoegd voor de foto’s, die perfect passen in het moodboard van menig damesblad. Jammer en ten onrechte vind ik. Zeker als het over Oost-Indische kers gaat. Ik vind het een fijne moestuinplant met veel smaak en ja, gerechten met de oranje, rode en gele bloemen zijn een plaatje. Maar genieten van eten kan ook met je ogen!

Mijn favoriete recept is pesto met het blad’

Niet alleen de bloemen van Oost-Indische kers kun je eten maar ook het pittige blad is lekker. Het combineert goed met sla, kaas, knoflook, mosterd en noten. 

Blad en bloemen kun je verwerken door salades en de uitgebloeide knoppen kun je inmaken en gebruiken als kappertjes. De bloemen kunnen smaak geven aan azijn. Doe de bloemen en witte wijn azijn bij elkaar in een potje en laat het een aantal dagen trekken voor gebruik. Mijn favoriete recept is pesto met het blad.

Recept Oost-Indische kers pesto

 

Dit heb je nodig:

  • 75 g walnoten
  • 75 g Oost-Indische kers
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml olijfolie
  • 1 citroen
  • zout

Zo maak je de pesto:

Rooster de walnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Laat de walnoten afkoelen. Vul de hakmolen van de staafmixer of keukenmachine met de walnoten, Oost-Indische kers, Parmezaanse kaas en knoflook. Hak alles fijn. Schenk de helft van de olijfolie erbij en mix goed. Voeg citroensap en zout naar smaak toe.

Beslis of je meer olie wilt gebruiken. Ik vind een dikke pesto lekker met brood en gebruik een dunnere pesto door de pasta.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren 2018-03  Tekst en fotografie: Marleen van Es