Parmigiana di melanzane e ricotta

Geert Groffen

Parmigiana di melanzane e ricotta

Een gerecht waarin aubergine een absolute hoofdrol speelt is het Italiaanse Parmigiana di melanzane. Wij kozen voor variatie door de gebruikelijk mozzarella te vervangen door ricotta. Zo is het wat frisser en minder zwaar.

 

Recept
Hoofdgerecht, 4 personen

Ingrediënten:
4 aubergines
190 ml olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngesneden
500 gr tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
2 tl suiker
100 g Parmezaanse kaas, geraspt
250 gr ricotta

1 bakje basilicum (15 g), alleen de blaadjes

Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken. Bestrooi ze aan beide kanten met zout en laat dat intrekken.
Verhit ondertussen 3 el olijfolie en fruit daarin de ui en de knoflook. Voeg, als de ui en de knoflook wat glazig zijn, de tomaat toe. Breng op smaak met de suiker, peper en zout. Laat het 15 minuten zachtjes koken. Spoel de aubergine af en dep droog met keukenpapier.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Bak de aubergines in delen in een grillpan, voeg regelmatig olie toe. Laat uitlekken op keukenpapier.
Leg een laag aubergine in de ovenschaal en schep er een laag tomatensaus op. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas. Scheur wat blaadjes basilicum in stukken en strooi erover. Herhaal tot alles op is en strooi dan de ricotta erover. Bak het 30 minuten in de oven. Lekker met een mooi Italiaans brood en een frisse salade!

Lees hier het volledige artikel: Aubergine: Een succesvolle oogst