Pesto van erwtenscheuten

“gebruik eens rucola, erwtenscheuten of mosterdblad”

Traditioneel gezien is basilicum het hoofdingrediënt van pesto, maar met andere verse groenten kun je ook heerlijke pesto maken.

Pesto maken van verse groenten

Pesto maken is supersimpel en een goede manier om van een overvloedige oogst af te komen. Daar is het voorjaar de perfecte tijd voor, want hoewel je nog aan het wachten bent op je hoofdgroente, puilen de jonge bladgroenten al de bakken uit.

Gebruik voor de pesto rucola, erwtenscheuten, spinazie, radijstoppen, mosterdblad, knoflook- en uientoppen en kool (zonder de harde nerf). Of zachte bladkruiden zoals koriander, peterselie en salie. Zelfs zachte, rauwe tuinbonen en broccoli worden met succes gebruikt.

Pesto in de keuken

Pesto is heerlijk op pizza, toast of in een vers pastagerecht. Ook erg lekker met asperges, krieltjes of vis. Verdun het met citroensap of yoghurt voor een lekkere saladedressing, of serveer het als een funky dip bij crackers of groentesticks.

Zo maak je pesto:

Pureer in een mixer:

Vier handjes vol groente (zie boven), 1 kop geraspte Parmezaanse kaas, 1/2 kop licht geroosterde zaadjes of noten (pijnboompitten, amandelen, walnoten of zonnebloempitten zijn allemaal prima), een scheut olijfolie en wat zout en peper naar smaak.

Pesto bewaren

Serveer direct of bewaar het in een gesteriliseerd potje en bedek de pesto dan met een laagje olie voordat je ’t potje dichtschroeft. Vers geserveerd is de pesto op zijn best, maar je kunt hem ook enkele dagen in de koelkast, of langere tijd in de vriezer (in een ijsblokjeshouder) bewaren.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2015-02 –  Tekst en fotografie: Natassia Doets