Preisoep met rozemarijn en Picos de Europa

Er zijn ontzettend veel lekkere dingen te maken met prei. “Preisoep met rozemarijn en Picos de Europa” van Sam & Sam Clark (uit hun kookboek “Moro East”) bijvoorbeeld.
Picos de Europa is een Spaanse kaas die je eventueel kunt vervangen door Roquefort of Stilton. Voor 4 personen verwarm je 80 gram ongezouten boter en 6 eetlepels olijfolie in een grote soeppan. Daar voeg je vervolgens 750 gram gewassen en gesneden prei, 2 geschilde en in blokjes gesneden middelgrote aardappels, 2 in dunne plakjes gesneden tenen knoflook, een mespunt vers geraspte nootmuskaat, een snufje zout, 1 eetlepel fijngehakte, verse rozemarijn en 1.25 liter groentebouillon aan toe. Als alles gaar is mix je de soep met een staafmixer tot een romig geheel en serveer je haar met platte peterselie en verkruimelde kaas. Een heerlijk recept!

Eet smakelijk!

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst en fotografie: Stella Faber