Recept: Rabarberwijn

Op culinair gebied zijn er talloze mogelijkheden met rabarber. Je kunt er zelfs wijn van maken.
Een recept voor rabarberwijn vond ik in een oud Engels kookboek (‘All about cookery’ van Mrs Beeton).
Recept Rabarberwijn
Dit heb je nodig:
- 6 kilo rabarber voor nodig,
- 11,5 liter koud water,
- 15 gram vislijm en
- 1,5 kilo inmaaksuiker en
- het sap en de fijn geraspte schil van 1 citroen op elke 4,5 liter vocht die je verkrijgt.
Zo maak je het:
- Was de rabarberstelen en snijd ze in korte stukken (zonder de schil te verwijderen).
Doe de stukjes in een houten ton en stamp ze kapot met een aardappelstamper.
Giet het water eroverheen. - Laat alles 10 dagen afgedekt staan (wel elke dag even roeren).
- Op de 11e dag giet je het vocht – zonder rabarberstukken – over in een andere ton (vergeet niet te checken hoeveel liter het is geworden) en voeg je er de inmaaksuiker, het citroensap en de geraspte citroenschil aan toe.
- Roer totdat de suiker is opgelost. Vervolgens giet je het vocht over in een gistingsfles en voeg je de vislijm toe (die je hebt laten oplossen in een beetje warm water).
- Leg een doek over de opening en laat de fles 10 dagen staan.
- Sluit dan de fles goed af en laat hem 12 maanden rusten op een donkere, koele plek.
Nu is het proeven geblazen… Proost!
Stadstuinieren 2017-04 Tekst en fotografie: Stella Faber