Recept: Borscht

Borscht

Een van de bekendste en traditionele gerechten waarin de rode biet de hoofdrol speelt, is Borscht. De oorsprong van deze soep ligt in de Oekraïne, maar heel Oost-Europa kent een rijke variatie op het basisrecept.

Borscht is een warme of koude, vrij stevige soep op basis van rode biet, wortel en tomaat. De soep heeft een indrukwekkende, dieprode kleur. Borscht wordt meestal als een sobere maaltijdsoep gegeten, met bijvoorbeeld een stuk volkorenbrood. Door de winterse smaak in combinatie met een hoge voedingswaarde is Borscht een heerlijk gerecht op een koude winteravond.

Ingrediënten

1 liter groentebouillon
250 gram tomaten (Italiaanse of wintertomaten)
100 gram knolselderij
250 gram rode biet
250 gram rode kool
1 ui
2 grote winterwortelen
1 eetlepel milde appelazijn
karwijzaad naar smaak
peterselie en laurierblad
peper en zout
zure room

Bereiding

Breng de groentebouillon aan de kook. Snijd de tomaten, kool, knolselderij, ui, wortelen en rode biet in fijne blokjes. Voeg de gesneden groenten samen met de peterselie, laurier en karwij toe aan de groentebouillon en laat alles ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

Haal de soep van het vuur, verwijder de peterselie en het laurierblad, voeg de appelazijn toe en maak de soep fijn met de staafmixer. Serveer met grof zuurdesembrood, een eetlepel zure room per bord en wat gesnipperde peterselie of koriander bovenop.

Stadstuinieren 2016-01 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens