Recept: Brood met knotswier

Brood met knotswier

Ingrediënten:

  • 25 gram knotswierpoeder
  • 30 gram verse gist
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 150 ml warm water
  • 150 ml warme melk
  • 2 eetlepels koudgeperste koolzaadolie
  • 340 gram sterke witte broodmeel
  • 110 gram volkoren broodmeel
  • 1 afgeronde theelepel fijn zeezout
  • Olie en grof zeezout naar glazuur

Werkwijze:

  • Los de gist en honing op in een beetje warm water
  • Meng deze met het resterende water, de melk en olijfolie
  • Zeef het meel in een kom
  • Voeg geleidelijk het melk en gist mengsel toe
  • Kneed tot een zacht deeg. minimaal 15 minuten tot het glad en elastisch is
  • Doe het deeg in een licht ingevette grote kom en dek af met huishoudfolie. Laat het minimaal 1 uur staan totdat het in omvang verdubbeld is
  • Strooi nu geleidelijk het knotswierpoeder over het deeg en kneed al het poeder geleidelijk in het deeg.
  • Wanneer al het zeewier is opgenomen dan maak je er een bal van
  • Plaats het deeg in een broodvorm van minimaal 450 gram of leg het deeg op een ingevette bakplaat
  • Snijd drie sneden boven op het deeg
  • Dek af met een theedoek en laat minimaal 15-20 minuten rijzen op een warme plaats tot het deeg kussenachtig en zacht aanvoelt
  • Verwarm de oven tot 220° C
  • Strijk het brood in met olie en maal een beetje zeezout over de top
  • Bak gedurende 10 minuten, zet dan de oven op 190° C en laat nog eens 25 minuten verder bakken
  • Als het brood goudbruin ziet en hol klinkt als je op de bodem van het brood tikt dan is het klaar.

Eet smakelijk!

Stadstuinieren 2014-02 – Tekst Edwin Florès