Moestuinrecept met Cavolo Nero

Bijgerecht, 4 personen

Palmkool, Cavolo Nero, wordt ook wel zwarte kool genoemd omdat hij na bereiding donker kleurt. Palmkool heeft een zachte smaak en is ideaal om te smoren, koken en roerbakken. Dit recept is heerlijk met pasta of rijst.

Ingrediënten:

– 500 gr palmkool, gewassen en grof gehakt; eerst de grofste stukken nerf er uit snijden (die hebben een langere bereidingstijd)
– 250 gr schoongemaakte oranje pompoen in stukjes, even geblancheerd
– ½ rode ui gesnipperd
– scheutje Balsamico azijn (liefst wat ouder)
– scheutje sojasaus light
– 1 klein gedroogd chili pepertje, verpulverd
– theelepel gekonfijte fijngehakte citroen (of rasp van een 1/2 citroen is ook goed)
– 1 teentje knoflook, geperst
– 75 gr geroosterde pijnboompitjes
– geraspte Parmezaan naar smaak
– palmolie om in te bakken

Bereiden:

  1. Verhit een wokpan en laat de olie heet worden, voeg de knoflook en het pepertje, de ui, de gehakte stukjes nerf, de pompoen toe en roerbak alles even door.
  2. Schep de palmkool erdoor met gekonfijte citroen. Nog even roerbakken, afblussen met een scheutje sojasaus, goed omscheppen en schep er op het laatst nog een scheutje stroperige balsamico door.
  3. Meteen serveren, bestrooi met pijnboompitjes en rasp er naar smaak Parmezaanse kaas overheen.

Uit het artikel De kok en zijn moestuin: Het Rijk van de Keizer