Recept: Courgettesalade

Voor dit artikel heb ik een courgettesalade gemaakt uit het kookboek “At home in the whole food kitchen” van Amy Chaplin. Dit is een eenvoudig en lekker recept dat zich heel goed leent als lunch- of voorgerecht.

Ingrediënten voor 4 pers.:

Voor de salade:

8 kleine courgettes
150 gram kerstomaatjes
90 gram postelein (of handvol peterselie of waterkers)
10 gram bieslook
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten

Voor de dressing:

30 gram geroosterde pijnboompitjes
1 teen knoflook
1 lente-ui of sjalotje
2 eetlepels versgeperst citroensap
2 theelepels witte balsamico azijn
1/4 theelepel zeezout
snufje peper
60 ml olijfolie

Salade

Was de courgettes en haal je er met een mes de uiteinden af.
Daarna snijd je de courgettes over de lengte in flinterdunne plakken (met een kaasschaaf bijvoorbeeld).
Leg deze plakken op een schaal of in een slabak en voeg er de gehalveerde kerstomaatjes, postelein (of een flinke handvol platte peterselie of waterkers), fijngeknipte bieslook en 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes aan toe.
Je serveert de salade met een dressing waar dezelfde nootjes in verwerkt zijn.

Dressing

Dit is een dressing die ik nog niet eerder had gemaakt, maar die heerlijk smaakt en in de verte een beetje aan tahini doet denken. Je maakt haar door in een blender 30 gram geroosterde pijnboompitjes samen met de knoflook, lente-ui of een sjalotje, het versgeperst citroensap, de witte balsamico azijn, zeezout, peper en olijfolie tot een glad geheel te mixen.

Eet smakelijk!

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst en fotografie: Stella Faber