Recept: Kambucha van Berkensap

Kambucha van Berkensap = een zuur dat je kunt gebruiken i.p.v. azijn om groenten mee in te maken

Ingrediënten:

  • 10 liter berkensap
  • 500 gram honing
  • ( eventueel 100 gram groene thee )
  • 1 emmer
  • 1 scooby ( schimmel kambucha )

Werkwijze:

  • Zeef de berkensap door een doek
  • Voeg de honing toe
  • Kook de vloeistof voor 5 minuten en laat op kamer temperatuur afkoelen
  • Je kunt ook groene thee toevoegen en dan na het afkoelen de vloeistof zeven
  • Doe in een ruime emmer en voeg de scooby toe
  • Dek af met een doek en elastiek om te voorkomen dat er fruitvliegjes in komen
  • Zet op een warme plek
  • Na een week of twee gaat het berkensap fermenteren
  • Na drie weken is het goed om te gebruiken

 

Proost!

Stadstuinieren 2014-01 Tekst: Edwin Florès