Recept: Kambucha van Berkensap

Kambucha van Berkensap
Kambucha is een zuur dat je kunt gebruiken i.p.v. azijn om groenten mee in te maken
Ingrediënten:
- 10 liter berkensap
- 500 gram honing
- ( eventueel 100 gram groene thee )
- 1 emmer
- 1 scooby ( schimmel kambucha )
Werkwijze:
- Zeef de berkensap door een doek
- Voeg de honing toe
- Kook de vloeistof voor 5 minuten en laat op kamer temperatuur afkoelen
- Je kunt ook groene thee toevoegen en dan na het afkoelen de vloeistof zeven
- Doe in een ruime emmer en voeg de scooby toe
- Dek af met een doek en elastiek om te voorkomen dat er fruitvliegjes in komen
- Zet op een warme plek
- Na een week of twee gaat het berkensap fermenteren
- Na drie weken is het goed om te gebruiken
Proost!
Stadstuinieren 2014-01 Tekst: Edwin Florès