Recept met Schorseneren

In de keuken is er behoorlijk wat mogelijk met de schorseneer. Mij leek het een leuk idee om een recept uit de 18e eeuw te proberen. Ik vond het in het boek “Nieuwe Vaderlandsche Kookkunst” uit 1797:

Als de fchorfeneelen gefchraapt zyn, fnydt menze aan ftukjens ter langte van een lid van een’ vinger, en legze terftond in regenwater, anders worden zy rood; waschze voords fchoon af en laatze ftooven in regenwater, met een ftukje boter daarin, zo blyvenze zeer blank, het geen ‘er eene cieraad van is: alsze gaar zyn, doet men boter in meel gewenteld, benevens geraspte nootenmuscaat, zout en gehakte pietercelie daarin.

Regenwater met een stukje boter kun je natuurlijk proberen, maar kraanwater met een scheutje azijn werkt ook. En wellicht dat citroensap hetzelfde effect heeft!

Eet smakelijk!

Stadstuinieren 2014-01 – Tekst en fotografie: Stella Faber