Recept: Middeleeuwse Medicinale Bermsalade

RECEPT van Jac Nijskens::

Middeleeuwse Medicinale Bermsalade

Ingrediënten:

  • Verse sla, zoals Duivelstong, Nariviglia della Quatro Staggioni, Forellenschluss, Beseeming, Meikoningin, klein duimpjes-sla, Reines de Glace of Geelsla.
  • Verse “bermgroenten”, zoals molsla, rode amarant, weegbree, gele melde, rucola, mosterdspinazie, raapstelen, Groninger snijmoes, Brave Hendrik, Malva, Oseille-zuring, klaverzuring, hertshoornweegbree, tripmadam of bietenblad.
  • Voor de vinaigrette: 2/3 olijfolie, 1/3 azijn, naar smaak balsamico en iets zoets. Dat kan een kleine eetlepel suiker, rode wijn, appelstroop, jam of gelei zijn. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe als je dat wilt.
  • Gebakken spekjes met verse tijm (of krullen Parmezaanse kaas als je een vegetarische salade wilt).

Was de sla en de bermgroenten en verwijder eventuele grove stelen, maar laat de blaadjes heel. Verdeel de sla vervolgens over de borden en garneer deze met de bermgroenten. Strooi tot slot een paar gebakken spekjes over de salade en sprenkel er wat vinaigrette over.

Eet smakelijk!

De kok en zijn moestuin: Jac Nijskens

Stadstuinieren 2015-02 Tekst: Stella Faber | Fotografie: (c) Jac Nijskens, De Historische Groentehof