Recept: Middeleeuwse Medicinale Bermsalade

Jac Nijskens

De persoonlijke visie van Jac op eten en koken is dat het vooral puur moet zijn. “Een recept moet je op een half A4-tje kunnen schrijven en de groenten die je gebruikt moet je in hun waarde laten. 3 of 4 verschillende goede ingrediënten zijn voldoende om een heerlijke maaltijd mee te bereiden, van meer ingrediënten wordt een gerecht niet per definitie beter”.

Recept Middeleeuwse Medicinale Bermsalade

 

Ingrediënten:

  • Verse sla, zoals Duivelstong, Nariviglia della Quatro Staggioni, Forellenschluss, Beseeming, Meikoningin, klein duimpjes-sla, Reines de Glace of Geelsla.
  • Verse “bermgroenten”, zoals molsla, rode amarant, weegbree, gele melde, rucola, mosterdspinazie, raapstelen, Groninger snijmoes, Brave Hendrik, Malva, Oseille-zuring, klaverzuring, hertshoornweegbree, tripmadam of bietenblad.
  • Gebakken spekjes met verse tijm (of krullen Parmezaanse kaas als je een vegetarische salade wilt).
  • Voor de vinaigrette: 2/3 olijfolie, 1/3 azijn, naar smaak balsamico en iets zoets. Dat kan een kleine eetlepel suiker, rode wijn, appelstroop, jam of gelei zijn. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe als je dat wilt.

Werkwijze:

Was de sla en de bermgroenten en verwijder eventuele grove stelen, maar laat de blaadjes heel. Verdeel de sla vervolgens over de borden en garneer deze met de bermgroenten. Strooi tot slot een paar gebakken spekjes over de salade en sprenkel er wat vinaigrette over.

 

Eet smakelijk!