Recept Mie Goreng

Mie Goreng

Hoofdgerecht, 4 personen

Een topper uit de Aziatische keuken is Mie of Mee Goreng (in Indonesië heet het Mie en in Maleisië Mee). Het is een makkelijk gerecht dat vele variaties kent. In veel Aziatische landen eet je het in stalletjes op straat, waar het pal voor je neus wordt klaargemaakt. Kok Yotam Ottolenghi noemde het ooit een mooie tegenhanger voor het fastfood zoals we dat hier in het Westen kennen. Je kunt in dit gerecht naar eigen smaak variëren. Hou je meer van vlees? Maak het dan eens met spek of kipblokjes. Maar laat bij het spek wel de koriander en de komijn weg, want dat smaakt samen niet zo lekker. Ook qua groenten, kun je eindeloos variëren in dit recept.

Ingrediënten:

2 eetlepels olie: bijvoorbeeld arachide – of rijstolie
halve ui, gesnipperd
200 gram tofu, in dobbelsteentjes
4 eetlepels sojasaus
1 theelepel sambal oelek
2 Thaise aubergines, in vieren gesneden
halve paprika, in reepjes gesneden
100 gram bok choy, in grote stukken
400 gram eiernoedels
theelepel korianderzaad
theelepel komijnzaad
1 flinke scheut chilisaus
200 gram Chinese kool (in reepjes gesneden)

Bereidingswijze:

Meng de sambal oelek door de sojasaus en marineer de tofublokjes hier minimaal 10 minuten in.

Verwarm de wok op hoog vuur en voeg de olie toe. Laat die heet worden en smoor de ui hierin. Voeg vervolgens de Thaise aubergines toe en bak die 3 minuten mee. Doe de tofu en de paprika erbij en schep alles om (pas op dat de gemarineerde tofu niet aanbrandt).

Kook ondertussen de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stoom de bok choy (eventueel in vieren gesneden) in een stoommandje of stoomoven.

Doe de gekookte eiernoedels erbij en schep alles door elkaar.

Voeg de Chinese kool, het korianderzaad, de komijn en de chilisaus toe en roer alles goed. Bak de kool niet te lang mee, want dan wordt hij slap.

Leg de boy choy bovenop en serveer het direct.

Eet smakelijk!

Stadstuinieren 2014-02 – Tekst: Annelies den Hartog en Astrid Melger