Recept: Pesto met zuring

Recept: Pesto met zuring

Zuringblad kun je het beste meteen verwerken in de keuken, dan is het nog knapperig. Behalve een flinke hoeveelheid vitamine C bevat de plant – net als spinazie – ook oxaalzuur. De smaak is vrij intens en niet iedereen houdt ervan, maar het is een goede groente om te gebruiken in gerechten met vette vis of eieren. Fijngeknipt geven de bladeren bijvoorbeeld een frisse “bite” aan een omelet of roerei. Rauw doen de kleinste blaadjes het ook prima in een salade. Ik heb deze keer pesto van mijn oogst gemaakt, een leuke afwisseling op basilicumpesto. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is de zuring samen met geroosterde pijnboompitten, een teentje knoflook, een snufje zout, harde schapen- of geitenkaas en een lekkere olie in een blender tot een smeuïg geheel te mixen. Ik noem expres geen hoeveelheden, omdat iedereen z’n pesto anders wil. Maak ‘m daarom zo stevig, vloeibaar, pittig of mild als je wilt!

Stadstuinieren 2015-03 – Tekst en fotografie: Stella Faber