Recept Posteleinsoep

Recept: Posteleinsoep

Er zijn ontzettend veel recepten voor postelein te vinden. Ik besloot de soep te proberen uit “Betje de goedkoope keukenmeid” uit 1850:
“Men neemt een soepbord posteleinblaadjes, wassche ze zorgvuldig, en doet ze met notemuskaat in kokende bouillon, waarin vooraf twee eieren en een eetlepel aardappelmeel dooreengeroerd zijn; als men nu het geheel nog wat laat koken is de soep gereed.”

Toen ik tijdens het wassen echter wat blaadjes snoepte, ontdekte ik dat rauwe postelein erg lekker is! Dat vonden ze in de 17e eeuw kennelijk ook al. Want de Engelse John Evelyn schrijft in 1699 in “A Discourse of Sallets” (het eerste boek uit de geschiedenis over salades):
“Purslain, being eminently moist and cooling, quickens Appetite, asswages Thirst, and is very profitable for hot and Bilious Tempers, as well as Sanguine, and generally entertain’d in all our Sallets, mingled with Oyl and Vinegar”.

Volgende keer een salade dus!

Eet smakelijk!

Artikel Groene Portretten: Postelein

Stadstuinieren 2014-01 – Tekst en fotografie: Stella Faber