Recept: Rammenas carpaccio met verse tonijnfilet

In ons land wordt er (nog) niet bijzonder veel met rammenas gekookt, maar in Duitsland is de groente erg populair (ze noemen hem daar “Rettich”). Om die reden ben ik dan ook op zoek gegaan naar een Duits recept en heb ik een “rammenas carpaccio met verse tonijnfilet” gemaakt. Voor 4 personen heb je het volgende nodig: 350 gram geschilde rammenas, 3 eetlepels limoensap, 6 eetlepels rijstazijn, 4 theelepels sojasaus, 3 eetlepels sesamolie, 7 eetlepels zonnebloemolie, 350 gram verse tonijnfilet, 4 eetlepels sesamzaadjes, radijskers (of tuinkers), zout, peper en suiker. De rammenas snijd je in flinterdunne plakjes en dompel je daarna een paar tellen onder in kokend water. In een schaal roer je limoensap, rijstazijn en sojasaus door elkaar en breng je het geheel op smaak met zout, peper en suiker. Vervolgens meng je er de sesamolie en 6 eetlepels zonnebloemolie doorheen. In deze marinade laat je de plakjes rammenas 30 minuten rusten. In de tussentijd rol je de tonijnfilet door de sesamzaadjes tot beide kanten bedekt zijn. Daarna verhit je 1 eetlepel zonnebloemolie in een pan en braad je de filet kort aan (1 tot 2 minuten). Vervolgens haal je hem eruit en snijd je hem in dunne schijven. Leg deze samen met de plakjes rammenas op een bord en garneer ze met radijs- of tuinkers. Een lekker recept!

Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Stella Faber