Recept: Sodabrood met daslook

Daslook maakt alles lekkerder

Salade, pesto, marinade, kazen, kwark, soep, pizza, quiche, lamsvlees… alles wordt lekkerder met daslook. Niet alleen met het gezonde blad, maar ook met de bloemen. Een eenvoudig Iers “Sodabrood” fleurt bijvoorbeeld letterlijk op van de plant.

Sodabrood met daslook

Ik gebruik er altijd graag het recept van Donal Skehan voor, een jonge Ierse kok. Hij maakt het brood met 200 gram volkorenmeel, 275 gram bloem, 350 ml karnemelk, 1 theelepel baksoda, 1 ei, 1 theelepel honing, een snufje zout en een royale handvol daslookblad.

Verwarm de oven voor op 190°C.
Vet een broodvorm in en bestuif deze met wat bloem.
Meng de bloem, baksoda en zout in een mengkom en schep er dan de fijngesneden daslook door.
Klop het ei door de karnemelk en meng de honing hierdoor.
Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet daar dan het karnemelkmengsel in. Roer het mengsel tot een deeg. Als je het deeg te nat vindt kun je nog wat extra bloem toevoegen. 
Bestrooi met een beetje bloem en bak 35 minuten in de oven.
Als het brood hol klinkt wanneer je op de bodem klopt is het gaar.

Eet smakelijk.

Stadstuinieren 2016-02 – Tekst en fotografie: Stella Faber