Recept: “Sopa de Ajo” (knoflooksoep)

Op culinair gebied is er onnoemelijk veel mogelijk met knoflook. Ik heb voor dit artikel een recept gevonden in “Moro: the cookbook” van Sam & Sam Clark. Het is een Spaanse maaltijdsoep met de naam “Sopa de Ajo” (knoflooksoep). Voor 4 personen heb je het volgende nodig: 4 eetlepels olijfolie, 4-5 bollen knoflook (losgebroken, maar niet gepeld), 100 gram Chorizo worst (in stukjes gesneden), 1 theelepel verse tijmblaadjes, ½ theelepel paprikapoeder, 1 liter kippenbouillon, 4 eieren en 8 sneetjes stevig brood (geroosterd en in stukken gebroken). De olie verhit je in een grote pan, waarin je de knoflooktenen op middelhoog vuur goudbruin bakt. Daarna leg je ze op een bord om af te koelen. Haal vervolgens de schilletjes eraf en pureer het vruchtvlees in een blender. De stukjes worst bak je in de overgebleven olijfolie tot ze knapperig zijn. Daar voeg je dan de tijmblaadjes, knoflookpuree, paprikapoeder en kippenbouillon aan toe (en eventueel wat peper en zout). Meng het geheel goed door elkaar en laat het zachtjes sudderen. Tot slot tik je de eieren kapot en laat je zowel het eiwit als het eigeel voorzichtig in de soep zakken tot het gestold is (“gepocheerde eieren”). Stukjes brood erin: klaar!

Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Stella Faber