Recept: Tajine met kip en peultjes

Recept: Tajine met kip en peultjes

De tajine is inmiddels behoorlijk ingeburgerd in onze Westerse keuken. De aardewerken pot met het puntige deksel, die zijn oorsprong vindt bij Marokkaanse bedoeïenen, is fantastisch om een lekkere stoofschotel te maken. De bedoeïenen wisten het wel. Wanneer zij op hun kamelen rondtrokken, konden zij natuurlijk geen complete pannenset meenemen. Zij deden alle ingrediënten een voor een in de schotel en lieten die lekker op het vuur staan totdat dat gedoofd was. Door de puntige deksel werd de warmte gelijkmatig verdeeld en door de lange bereidingstijd kregen de smaken alle tijd om goed op elkaar in te werken. Onderstaand recept is mooie culture-mix, die laat zien dat er met een beetje fantasie er veel meer mogelijk is met de tajine dan alleen traditionele Marokkaanse gerechten.

Hoofdgerecht, 4 personen, 20 minuten bereidingstijd, 2½ uur wachten

– 1 kip in vieren
– 3 eetlepels olijfolie
– 1 witte, zoete ui
– het wit van 1 prei
– 250 gram peultjes
– 4 takjes verse munt
– 1 stevige appel
– 2 theelepels kerrie
– peper en zout
– 1 dl kippenbouillon
– 1 klein potje zure room
– 2 eetlepels mascarpone

Tip:
Een hele kip die je in vieren deelt, geeft meer smaak dan vier filetjes. Dit komt door de botjes, die gelatine bevatten.

Voorbereiding

  • Wrijf de kip in met peper, zout en kerrie
  • Schil de uien en snijd ze in ringen
  • Was de prei goed, ontdoe hem van de buitenste schil en snijd in ringen
  • Haal de peultjes af, was ze en laat ze uitlekken
  • Pluk de blaadjes van de munt, was ze en laat ze uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 100°C.

Bereiding:

Verwarm de olijfolie in de schotel van de tajine braad de vier stukken kip op het fornuis rondom bruin aan.Verwarm de olijfolie in de schotel van de tajine braad de vier stukken kip op het fornuis rondom bruin aan.

  • Verwarm de olijfolie in de schotel van de tajine braad de vier stukken kip op het fornuis rondom bruin aan.
  • Leg de uien, de prei en ¾ van de muntblaadjes er bovenop.
  • Schenk vervolgens de bouillon erbij en zet de tajine met deksel vervolgens 1½ tot 2 uur in de oven. De kip moet zacht en gaar zijn. Haal het gerecht uit de oven maar zet de oven nog niet uit!
  • Meng de zure room met de mascarpone en spatel dit vervolgens voorzichtig door de bouillon.
  • Doe de peultjes en de in kleine blokjes gesneden appel erbij.
  • Zet het geheel nog 15 à 20 minuten in de oven (er moet nog wat beet aan de peultjes zijn).
  • Kruid het naar smaak eventueel bij met peper, zout of kerrie, en versier het met de resterende muntblaadjes.

Lekker met couscous of rijst en een frisse salade!

 

Stadstuinieren 2014-01 – Tekst: Annelies den Hartog en Astrid Melger