Recept: Vijgenchips

Recept: Vijgenchips

Heb je plots een rijke zoete oogst dan kun je die snel eenvoudig bewaren door je vijgen te drogen. Het drogen van de hele vruchten duurt vrij lang en vraagt flink wat energie, maar deze vijgenchips zijn een volwaardig, snel en erg lekker alternatief.
Snij volrijpe vijgen geduldig in schijfjes van hooguit 0,5 cm. Leg ze op een rooster en stop ze in een voedseldroger ongeveer 5 tot 6 uur op 70 graden of in een lauwwarme oven, waar dat op 90 graden een uur of drie duurt. Halverwege de droogtijd even omdraaien. Maar overdag achter het raam in volle zon en ‘s nacht op de verwarmingsradiator of in de buurt van de warmwaterboiler lukt ook.
Wanneer ze helemaal droog zijn en de randen een beetje omkrullen zijn de chips klaar. Je kunt ze in een luchtdicht afgesloten verpakking enkele maanden bewaren, het grootste probleem is om er af te blijven.

Stadstuinieren 2016-05 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens