Recept: Vijgencompote

Een vijg is rijp om te plukken als hij zacht en zwaar is geworden. Laat hem dan niet langer aan de boom zitten, want dan zal hij gaan barsten. Het zijn kwetsbare vruchten die niet lang houdbaar zijn. Eet ze dus het liefst dezelfde dag nog op. Ik heb dit keer een ontbijtrecept van Skye Gyngell gebruikt, een van mijn favoriete Engelse koks. Het is een eenvoudige compote die erg lekker is met Griekse yoghurt. Haar basisrecept bestaat uit vijgen, pruimen en aardbeien, maar je kunt dit aanpassen aan het seizoen. Voor 3 tot 4 personen laat je 250 gram pruimen (gehalveerd en ontpit) zachtjes kapot koken in 50 gram suiker en 2 eetlepels water. Haal dan de pan van het vuur en voeg er 4 gehalveerde vijgen en 150 gram aardbeien aan toe. Klaar!

Eet smakelijk!

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst en fotografie: Stella Faber