Recepten met chilipepers

Receptjes met rijpe chilis in juli en augustus
Vele Capsicum annuum chiliplanten leveren rijpe chilis die je kunt gebruiken in de zomermaanden, zowel in heerlijke hapjes en voorgerechtjes als in hoofdgerechten.
Chilipepers gevuld met romige kaas
Een van mijn favoriete voorgerechtjes is chilipepers gevuld met romige kaas. Er zijn tal van varianten op dit thema. De chilis die je hiervoor het beste gebruikt zijn deze met een dikke huid, zoals Jalapeno’s of kersvormige cherry pepers. Snijd het deksel van de cherry pepers of snijd de Jalapeno pepers doormidden. Voeg een romige en gekruide kaas of een andere vulling naar keuze toe. Bak af in de oven. Voeg lopende honing toe voor een natuurzoete smaak. Je kunt de gevulde Jalapeno’s ook in een pikant jasje paneren en frituren.
Pikante gevulde paprika’s
Voor een hoofdgerecht van pikante gevulde paprika’s vul je blokpaprika’s of puntpaprika’s met een kruidige mengeling van groenten, rijst en gehaktvlees, en voeg je aan die groenten ook wat pittige verse pepers toe.
Ontvel Anaheim pepers of andere milde paprika’s door ze in de oven donker te laten kleuren en ze dan warm in een plastiek zak te stoppen. Als ze koud zijn, kun je het vel vrij makkelijk verwijderen. Serveer met eersteklas olijfolie en je brengt meteen een zuiderse smaak in je keuken.
Jalapeno’s in schijfjes
Snijd enkele milde Jalapeno’s in schijfjes en versnipper ook een verse Cayenne peper. Strooi ze op je home made hot pizza. De Cayenne kun je vervangen door andere variëteiten die rood afrijpen en heel wat pit in huis hebben zoals Fresno, Maule’s, Onza Roja, …
Curry schotels
Er bestaan heel veel curry schotels, laat je inspireren tot je eigen curry schotel door wat er in je tuin groeit. Heb je veel chilipepers staan, maak ze dan tot basis voor je curry. Gebruik zowel milde als pikante pepers. Maak bijvoorbeeld een hete kip curry met pepers en paprika’s, uien, knoflook, gember, en een schare aan curry kruiden naar smaak.
Stadstuinieren 2014-03 – Tekst: Peter Timmerman