Eten uit de stadstuin: Risotto met geroosterde radijsjes

Deze heerlijk risotto krijgt smaak door de bouillon. Zelf gemaakt van restjes groenten is het lekkerst maar een van bouillonblokje kan prima.
Dit recept is vegan maar je kunt er voor kiezen om er wat geraspte Parmezaanse kaas aan toe te voegen. Doe het dan tegelijk met de peterselie zodat de kaas tijd heeft om te smelten.

Recept: Risotto met geroosterde radijsjes

 

Dit heb je nodig (voor 2-3 personen)

1 bosje radijsjes
7-8 lente-uitjes
100 g stengelbroccoli (bimi)
2 el olijfolie
1 l groentebouillon
1 ui
3 tenen knoflook
200 g risottorijst, bijvoorbeeld vialone nano
5 takjes peterselie
10-15 sprieten bieslook
zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Halveer de radijsjes en snijd grote exemplaren in kwarten. Snijd de lente-ui in stukken van ongeveer 5 centimeter.
  3. Spreid de radijs, lente-ui en stengelbroccoli op een met bakpapier bekleed bakblik, besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en strooi er zout en peper over. Rooster de groenten 20 minuten in de oven.
  4. Verwarm de bouillon of maak bouillon met behulp van bouillonblokjes.
  5. Snijd de ui en knoflook fijn.
  6. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de ui op middelhoog vuur in ongeveer 5 minuten zacht.
  7. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de rijst toe en bak tot de rijstkorrels glazig zijn.
  8. Voeg een kwart van de bouillon toe en roer tot de rijst het vocht heeft geabsorbeerd. Schenk de rest van de bouillon erbij, waarbij je steeds ongeveer een kwart bouillon gebruikt. Na ongeveer 20 minuten is de rijst beetgaar.
  9. Terwijl de risotto opstaat, kun je de peterselie en bieslook fijn hakken.
  10. Roer de peterselie door de gare rijst, haal de pan van het vuur en leg de deksel op de pan. Laat 5 minuten staan.
  11. Schep de rijst in diepe borden en verdeel de geroosterde groenten erover. Strooi de bieslook erover en serveer direct.

Eet smakelijk!

Stadstuinieren 2018-01 Tekst en Fotografie: Marleen van Es