Recept: Kruidensaus met rucola

Rucola in de keuken

Rucola kun je mengen door een salade, verwerken in gazpacho of pesto maar ook over een pizza, broodje of pasta strooien. De smaak combineert goed met kaas, knoflook, munt, mosterd, basilicum en noten. 

Recept Romeinse kruidensaus met rucola

Dit heb je nodig

1 theelepel peper
1 theelepel selderijzaad
Lavas
een handje rucola
5 takjes koriander
2 dadels
1 theelepel honing
een scheutje azijn
3 eetlepels bouillon
most (paar druiven)
1 theelepel dijonmosterd

Zo maak je het

In de De re coquinaria, een verzameling recepten uit de 1ste eeuw en toegeschreven aan Apicius, staat een recept voor een pittige zoetzure kruidensaus bij kraanvogel en eend.

Druk 1 theelepel peper en 1 theelepel selderijzaad in een vijzel fijn. Vul een hakmolentje met het specerijenmengsel en voeg wat lavas, een handje rucola, 5 takjes koriander, 1 takje munt, 2 dadels, 1 theelepel honing, een scheutje azijn, 3 eetlepels bouillon, most (paar druiven) en 1 theelepel dijonmosterd toe. Haksel het tot een grove saus. Lekker met gegrilde kipfilet of geroosterde groenten.

 

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek:

Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Stadstuinieren 2016-04 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es