Recept: Pronkbonensalade

Recept: Pronkbonensalade
De meest bekende manier om pronkbonen te eten is dun en dwars gesneden en vervolgens gekookt en warm of koud geserveerd. Voor deze manier van bereiden oogst je de peulen jong en plat en voordat de bonen aan de binnenkant beginnen te groeien. Er zijn echter ook andere manieren om pronkbonen te bereiden die minstens even lekker zijn, zo niet lekkerder! Je kunt de peulen ook langer aan de planten laten hangen en vervolgens openmaken. Toen ik dit voor het eerst deed was ik verrast door de schitterende felroze bonen die ik vond. Deze kun je gekookt en afgekoeld prima verwerken in zomerse gerechten. De kleur van de boon wordt door het koken wel bruin. Koken is echter een ‘must’ want rauw bevatten de bonen een giftig stofje waar je ziek van kunt worden! De gedopte bonen kun je natuurlijk ook laten drogen en tijdens de wintermaanden (net als droogbonen) laten wellen in water en toevoegen aan stoofschotels of soepen. Ik heb dit keer pronkbonensalade gemaakt met rode ui, Pecorino kaas, bladsla, tomaten en een dressing van olijfolie, citroensap, honing en mosterd. Hmmm!
Stadstuinieren 2015-03 – Tekst en fotografie: Stella Faber