Recept Sint-jakobsschelpen met een saus van klaverzuring

De frisse jonge blaadjes van klaverzuring smaken naar zure appel. Voeg ze toe aan salades, soepen en sauzen. De bloemen staan vrolijk in salades en kunnen ook rauw worden gegeten.
Recept Sint-jakobsschelpen met een saus van klaverzuring
Ingrediënten
- ½ kop klaverzuring
- 1 pond Sint-jakobsschelpen
- 4 eetlepels ongezouten boter
- 1 fijngehakte sjalot
- ½ halve kop witte wijnazijn (liefst champagne azijn)
- Flinke scheut koksroom
- ¼ theelepel cayennepeper
- 2 middelgrote, in dobbelsteentjes gesneden, tomaten zonder zaad en vlies
- Zout naar smaak
Werkwijze
- Smelt 1 eetlepel boter om matig vuur in een pan met antiaanbaklaag.
- Voeg de sjalot toe en bak deze tot ze begint te bruinen.
- Voeg de azijn toe en reduceer het vocht tot ongeveer het volume van 1 eetlepel.
- Voeg de room toe en breng aan de kook.
- Voeg de resterende 3 eetlepels boter per eetlepel toe en laat telkens de saus 1 lepel per keer opnemen.
- De saus wordt nu dik.
- Breng op smaak met zout en cayennepeper.
- Voeg de coquilles en tomaten toe en bak al roerend tot de Sint-jakobsschelpen ondoorzichtig worden. Dit duurt ongeveer 3 minuten.
- Roer vervolgens driekwart van de zuring in de saus en bak gedurende 30 seconden.
- Voeg vervolgens de laatste klaverzuring toe als de Sint-jakobsschelpen op een bord liggen.

Stadstuinieren 2020-02 Tekst: Edwin Florès