Recept: Hartige snijbiettaart

Vers geplukt is snijbiet – zoals vrijwel alle groenten – op z’n best. Dan zijn de stelen en bladeren nog heerlijk knapperig. Volwassen snijbietbladeren en –stelen zijn alleen niet zo geschikt om rauw te eten.

Snijbiet is een ideale groente om te verwerken in roerbakschotels of om te gebruiken als vervangende groente in recepten met spinazie.
Snijbietquiche is ook heel lekker; de “hartige snijbiettaart” uit mijn recent verschenen boek bijvoorbeeld! Bon appétit!

Recept: Hartige snijbiettaart

Ingrediënten

  • grote snijbietbladeren
  • 200 gram bloem
  • 100 gram koude boter (in blokjes gesneden)
  • 2 el. melk
  • 4 eieren
  • 1 ui
  • verse tijm
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 beker ongekookte rijst
  • 250 ml crème fraîche
  • scheutje olijfolie
  • zout, peper en nootmuskaat

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe 200 gram bloem, 100 gram koude boter (in blokjes gesneden) en een snufje zout in een kom en meng dit met je vingertoppen tot een kruimelige massa.
Voeg er 1 of 2 eetlepels water of melk
en een ei aan toe en kneed het geheel daarna tot een gladde bal.
Wikkel het deeg in folie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast. Rol het daarna uit op een met bloem bestoven tafel of aanrechtblad en bekleed er een ingevette quichevorm mee (die van mij heeft een diameter van 24,5 centimeter).
Prik vervolgens met een vork een paar gaatjes in de bodem en leg er een stuk bakpapier op.
Strooi bovenop dit bakpapier een beker ongekookte rijst uit en laat de vorm 10 tot 15 minuten ‘blind bakken’ in de oven (idealiter 10 minuten met bakpapier en rijst en 5 minuten zonder). Op deze manier wordt de bodem straks minder snel zacht.
Pluk zoveel mogelijk grote snijbietbladeren en snijd de stelen in stukken van 1 centimeter. Het blad knip je klein.
Verwarm een scheutje olijfolie in een ruime pan en bak daarin 1 gesneden ui en een beetje verse tijm. Voeg na ongeveer 5 minuten een fijngesneden teen knoflook toe en de snijbietstelen. Bak deze 10 minuten mee.
Voeg daarna het snijbietblad toe en laat alles nog zo’n 5 minuten sudderen.
Klop, terwijl het snijbietmengsel afkoelt, 100 ml melk, 250 ml crème fraîche, 3 eieren en 100
gram geraspte kaas door elkaar (met een snufje zout, peper of nootmuskaat naar smaak). Ik gebruik meestal eenvoudige belegen of oude kaas, maar met een pittige cheddar is de quiche ook erg lekker.
Verdeel tot slot de snijbiet over de quichebodem en giet het kaasmengsel eroverheen.
Laat het geheel ongeveer 30 minuten bakken in het midden van de oven, totdat de bovenkant een goudbruine gloed heeft.

Eet smakeljk!

 

Stadstuinieren  – Tekst en fotografie: Stella Faber