Sojamelk maken

Sojamelk maken - Stadstuinieren

De allerlekkerste sojamelk en tofoe maak je zelf. Als je daarvoor dan ook nog je zelfgekweekte sojabonen kunt gebruiken wordt het helemaal een feestje.

Sojamelk maken

De sojabonen moeten voordat je ze verder kunt verwerken eerst 24 uur in water geweekt worden. Daarna moet je ze spoelen en goed laten uitlekken. Voor de fijnste smaak moet je zoveel mogelijk van de dunne, doorzichtige schilletjes van de sojabonen verwijderen. Dat gaat het makkelijkst als je de bonen in een ruime schaal gevuld met water  doet. Zo kun je de boontjes tussen je handen wrijven en zullen de meeste schilletjes loskomen. Daarna spoel je ze nog een keer en dan zijn de sojabonen klaar voor gebruik.

Sojabonen weken voor sojamelk - Stadstuinieren

Stop de bonen met driemaal hun volume aan water in een blender. Enkele minuten op de hoogste stand geeft meestal een goed resultaat. Daarna ga je de ruwe sojamelk zeven, zodat de vloeistof (sojamelk) en de pulp (Okara) gescheiden worden.
Let op; de sojamelk is nog rauw en moet voor gebruik worden gekookt. Dat doe je op een zacht vuurtje. Een beetje roeren tegen het aanbranden en rustig 20 tot 30 minuten laten koken. Hoe langer je de melk laat koken hoe zachter de smaak. Daarna laat je de bonen afkoelen en klaar.
Een beetje zoetstof toevoegen maakt de smaak voor de meeste liefhebbers een stuk toegankelijker.
Verse sojamelk kun je ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren en daarnaast gebruiken voor het maken van tofoe.

Stremsel voor tofoe maken

Tofoe maken

  • De meest eenvoudige manier om tofoe te maken is door citroen als stremsel te gebruiken.
  • Verwarm een halve liter sojamelk tot net onder het kookpunt. Pers ondertussen een citroen uit.
  • Giet het verse citroensap langzaam in de hete sojamelk terwijl je zachtjes roert. Laat even rusten en je merkt al snel dat de sojamelk gaat schiften.
  • Wanneer alles afgekoeld is giet je de geschifte sojamelk door een fijne zeef of kaasdoek. Met wat extra druk kan de tofoe mooi uitlekken*.
  • Giet de tofoe daarna in een rechthoekige vorm en laat in de koelkast rusten. Klaar voor gebruik. Wil je je eigen tofoe langer bewaren, doe dat dan net als bij de tofoe uit de winkel in een diep schaaltje gevuld met water.

*De gele vloeistof die eruit drupt is bruikbaar als aanvulling van vruchtensap of kun je zo, gekoeld en eventueel met wat extra zoet, drinken.

Okara als plantenvoeding

Okara is het restproduct van de sojamelkproductie. Het is een voedzame dikke brij die traditioneel verwerkt wordt in gebak, soepen en sausen, een beetje vergelijkbaar met kwark. Wat je niet gebruikt kun je drogen en gebruiken in de tuin als voedzame plantenvoeding.

Kun je sojabonen rauw eten?

Sojabonen zijn net zoals alle bonen, niet geschikt om rauw te eten vanwege de aanwezige giftige lectine. Dat geldt dus ook voor sojamelk, tofoe of Okara. Koken zorgt overigens ook voor een betere smaak en verteerbaarheid.

 

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03
Stadstuinieren 2019-01 |Tekst en fotografie: Peter Bauwens