Recept: Tuinbonen tabouleh

Recepten met tuinbonen

 

Hoeveel tuinbonen heb je nodig?

Er wordt vaak gevraagd hoeveel peulen moet je oogsten of kopen voor een maaltijd? Dat is natuurlijk afhankelijk van je gerecht maar als hoofdgroente kun je per persoon op 750 gram tot 1 kilo te doppen peulen rekenen.

Tuinbonen doppen of dubbel doppen?

En dan doppen of dubbeldoppen? Ik vind de dubbelgedopte bonen het lekkerst. Ik kook ze kort en ga dan een half uurtje doppen. Eerst maak ik een klein scheurtje in het grijsgroene vlies en dan druk ik het frisgroene boontje eruit.

Lekkere combinaties met tuinbonen

Tuinbonen combineren goed met asperges, erwten, artisjokken, citroen, munt en kaas.

 


Recept: Tuinbonen tabouleh

Ingrediënten salade:

  • 200 g couscous
  • 300 g gedopte tuinbonen
  • 40 g peterselie
  • 5 takjes munt
  • 1 gele of groene peper
  • 1/2 komkommer

Ingrediënten dressing:

  • 2 el tahin
  • 1/2 citroen
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • zout en vers gemalen zwarte peper

 

Zo maak je het:

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Breng een pan met water aan de kook en voeg de tuinbonen toe. Kook de tuinbonen in 5 minuten beetgaar.
Laat even afkoelen en dop ze nog een keertje (dubbeldoppen) tot je het groene boontje overhoudt.
Hak de peterselie en munt fijn. Snijd de peper in dunne ringen en de komkommer in dunne plakjes.
Doe de ingrediënten voor de dressing in de beker van de staafmixer of blender en mix tot een romige saus.
Doe de couscous, groenten en kruiden bij elkaar en schenk de dressing erover.

Eet smakeljk!

 

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek:

Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Stadstuinieren  – Tekst en fotografie: Marleen van Es