Eten uit de stadstuin: Venkelsoep met saffraan

Venkelsoep met saffraan

Deze subtiele feel good soup is puur plantaardig maar toch vol smaak en fluwelig van structuur door de prei en appel. Venkel en saffraan combineren goed.

Het is een perfecte lunch of met wat brood erbij een lichte maaltijd. In het recept gebruik ik wat huisgemaakte venkelolie. Je kunt dat zelf maken door vooraf wat venkelzaden samen met olijfolie te verwarmen en even te laten trekken.

Dit heb je nodig

2 preien
1 venkelknol
3 el olijfolie
1 appel
1 l kruidenbouillon
plukje saffraandraadjes
30 g pecannoten
1 el venkelzaden
1 el venkelolie
zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het:

Halveer de prei in de lengte en verwijder de harde, donkergroene uiteinden. Was de prei onder de stromende kraan en snijd in halve ringen.
Snijd de venkelknol in dunne plakken en bewaar het groene loof.
Verwarm de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem. Voeg de prei toe en bak al roerende in 5 minuten zacht.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
Doe de venkel en appel bij de prei en bak een paar minuten mee.
Voeg de kruidenbouillon en saffraan toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
Rooster de pecannoten in een droge koekenpan en hak ze grof.
Pureer de soep en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Garneer de soep met het loof van de venkelknol, pecannoten, venkelzaden en een scheutje venkelolie.

Eet smakelijk!

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek:

Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2017-02 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es