Nocino - Walnotenlikeur - Stadstuinieren
recept

Nocino – Walnotenlikeur

Recept Nocino Walnotenlikeur

Ingrediënten:

  • 50 groene walnoten (breinaaldtest: ze mogen nog geen harde schil hebben)
  • 3 liter wodka of elk andere blanke sterke drank van minimaal 39% Ik gebruik wodka, jenever, brandewijn en soms een beetje gin als topping
  • 10 kruidnagels
  • Zeste van 2 citroenen, of dunne schillen van citroen zonder het wit aan de binnenkant
  • 1 kilo grove rietsuiker
  • 2 kaneelstokjes

Werkwijze:

  1. Snijd de walnoten in partjes
  2. Stop ze in een grote fles of verdeel ze over één liter flessen (snijd de partjes zo klein dat ze door de hals kunnen)
  3. Verdeel alle kruiden over de flessen
  4. Giet dan de alcohol erop
  5. Schud de eerste drie weken om de paar dagen zodat de suiker oplost
  6. Laat minimaal 4 maanden rijpen
  7. Vervolgens door een theedoek zeven en terug in kleinere flessen

Oogsten op het juiste moment

Groene walnoten oogsten

Is het heel koud in de lente en zomer, dan duurt de nootvorming in de groene noot lang en dan kun je met een  beetje geluk nog in juli groene walnoten plukken. De vraag bij groene walnoten zal altijd zijn: kan ik ze nog groen gebruiken? Je kunt dit raadsel maar op één manier oplossen.

Pak een mes of dikke naald. Gaat die zonder teveel tegenslag direct door de noot, dan is de walnoot nog goed om in zijn geheel te verwerken. Lukt dit niet bij de eerst drie noten die je van een boom plukt, laat dan alle andere noten hangen. Dus eerst prikken voordat je tientallen kilo’s van de boom haalt.

Het is zeer de moeite waard om een kilo of twee van deze smakelijke noten te scoren. Elk jaar pluk ik ongeveer 200 kilo, soms wel 600 kilo groene noten. De meeste groene walnoten gaan naar restaurants.

Tip: Vergeet je handschoenen niet

Draag bij het plukken en verwerken van de groene noten handschoenen. Doe je dat niet, dan zullen je handen zwart kleuren, vooral bij het inprikken van de noten met een vork voor het pekelen. Ook na het rapen van gevallen noten kun je lange tijd zwarte vingers houden.

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Meer inspiratie:

Recept Walnotenwijn van groene walnoten
Groene portretten: Walnoten
Recept: Walnotenpasta
Plantaardig roomijs maken – met walnoten
Romke van de Kaa: Vers citroengras
Succes met vijgen

 


Stadstuinieren 2018-02  Tekst en fotografie: Edwin Florès

Meer over:

logo
Sluiten
close