Recepten met Winterpostelein
Het is midden januari, de vrieskou is net een dag of twee verdwenen en plotseling loop je tegen een veldje winterpostelein aan. Niets is lekkerder dan een mooie salade van wilde postelein midden in de winter, maar nog lekkerder is een stamppot van postelein! De bladeren en bloemen worden vooral gegeten in salades. Ze zijn ook heerlijk bij vis.
“Het plantje is een soort powerhouse met een hoge voedingswaarde”
Smoothie van winterpostelein, appel en honing
Ingrediënten:
- 250 gram gewassen blaadjes winterpostelein
- 1 friszure appel
- honing naar smaak
- melk, appelsap of yoghurt naar smaak
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten in de blender en meng het tot een gladde smoothie
- Je kunt er eigenlijk alles in stoppen, maar het hoofdonderdeel moet toch wel de postelein zijn. In één keer een superpower!
Stamppotje winterpostelein
Ingrediënten:
- 400 gram gewassen winterpostelein
- 10 kruimige aardappels
- scheutje volle melk
- 2 tot 4 eetlepels boerenboter
- nootmuskaat naar smaak
- 2 kleine eidooiers, of 1 grote
- peper en zout naar smaak
Bereiding:
- Kook de aardappels en druk ze door een zeef (of stamp ze).
- Meng er de melk, peper, ei, zout en boter door.
- Maak op smaak met nootmuskaat.
- Roer vervolgens de winterpostelein door de puree en laat even staan
Uitgebakken spekjes smaken er prima bij. Maar zonder vlees is deze stamppot ook heel smakelijk!
Meer inspiratie:
Wildplukken: Winterpostelein
Postelein kweken
Wildplukken: Oesterzwammen
Postelein kweken en oogsten
Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst
Stadstuinieren 2016-06 Tekst: Edwin Florès | Fotografie: Peter Bauwens