Recept: Worteltaart

“Paarse wortels zijn minder geschikt om te koken, want dan raken ze hun mooie kleurtje kwijt ”

Worteltaart

Wie kent het mopje niet van het konijn dat dagenlang bij de bakker vraagt om worteltjestaart en als de bakker die dan uiteindelijk heeft gebakken zegt ‘Vies he?’. Worteltjestaart -beter bekend als carrotcake – is desalniettemin een van de klassiekers onder de taarten. Wij kiezen deze keer voor een variant met amandelen, maar walnoten en pecannoten zijn ook erg lekker. Ook spannend: vervang 100 gram van de wortelen door courgette. Wel even uit laten lekken. Het resultaat is super!

Ingrediënten:
– 5 eieren
– 100 gram witte basterdsuiker
– 2 eetlepels warm water
– 1 citroen
– 350 gram wortelen
– 1 theelepel kaneel
– 1 vanillestokje
– 250 gram gemalen amandelen
– 80 gram bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– poedersuiker
– verse roomkaas (mon chou bijvoorbeeld)

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Splits de eieren en doe de dooiers, met de suiker en het warme water in een kom. Klop het schuimig. Rasp vervolgens de citroenschil en voeg dat toe.
– Snijd de vanillepeul overlangs open en schraap de zaadjes eruit en voeg die bij het mengsel. Rasp de wortelen en doe dat samen met de kaneel in de kom.
– Sla vervolgens de eiwitten stijf en spatel dat bovenop de andere ingrediënten. Zeef de bloem en het bakpoeder erover en strooi het amandelpoeder er bovenop. Meng nu alles voorzichtig door elkaar met een spatel. Spatel van onder uit de kom naar boven.
– Vet een springvorm in en bak de taart bij 180 graden onderwarmte in 45 à 50 minuten.
– Laat hem afkoelen meng de verse kaas met poedersuiker tot een strijkbaar mengsel. Strijk het over de taart en zeef er lichtjes kaneel over. Versier eventueel met noten.

 

 

Stadstuinieren 2014-02 – Tekst: Annelies den Hartog en Astrid Melger