Zomerse bessentaartjes

“De roze zijn het allerfijnst van smaak”

Het hoogtepunt van het zomerse oogstseizoen is het moment dat je in de tuin overweldigd wordt door het enorme kleurrijke aanbod aan bessen. Die kleine kleurige pareltjes van de zomer vormen meteen de basis voor speelse creativiteit in de keuken. Laat je leiden puur door kleur, geef ze een eenvoudige basis, voeg een beetje zachte room toe om de friszoete smaak te begeleiden en versterk hun glans met een laagje bovenop. Zo eenvoudig is het om al dat moois uit de tuin om te zetten tot heerlijke bessentaartjes.

Zomerse bessentaartjes 3Rode bessen, witte bessen, roze bessen, de tros- of aalbes is een van de eenvoudigste fruitsoorten om zelf te kweken. De struiken zijn tevreden met vrijwel alle grondsoorten en hebben genoeg aan een paar uur zon per dag. Geef ze een overvloed aan humus rond hun wortels en elk jaar opnieuw zullen ze je belonen met een rijke bloei en een overvloedige vruchtzetting. De rode rassen smaken vrij zuur, maar de witte zijn een heel stuk zoeter en de roze rassen het allerfijnst van smaak. Vul deze kleine vruchten aan met de kleine geurige alpenaardbeien. Die bloeien van mei tot oktober en vormen geen uitlopers maar grappige struikjes. Ideaal om een hele rij langs een pad aan te planten en er elke dag langs te lopen om een handvol zoet aroma te oogsten. Ook deze vruchten zijn beschikbaar in rood en superzoet geel. Vul je kleurenpalet aan met groen. Die tint vind je in kruisbessen en bij de supervroege kleine bessen van ‘Korinka russkaya’ een Russische krent of pitloze minidruif die vanaf augustus al rijpe zoete minitrosjes vormt. Met wat glanzende Japanse frambozen erbij krijg je nog meer structuur.

Snoepen
Met zulk een aanbod aan kleine vruchtjes boordevol kleur en smaak kun je van juni tot september de mooiste desserts maken. Gewoon even met een mandje de tuin in om zo een kleurrijk vers assortiment aan bessen te verzamelen. Ideaal om te verwerken in de lekkerste bessentaartjes.


Recept open vruchtentaartjes

Voor 8 kleine taartjes.

Beboter de taartvormpjes en bestuif ze met wat meel.

Vermeng 250 gr tarwemeel, 100 gr plantaardige margarine en een snuifje zout tot een soepel deeg. Laat het een halfuur in de koelkast rusten. Rol het uit en bekleed er de vormpjes mee die je op 20 min op 150°C lichtbruin laat bakken. Laat afkoelen.

Maak ondertussen een roompudding met een halve liter amandelmelk, 2 eetlepels maïszetmeel een beetje vanillepoeder, en voeg op het eind van de bereiding een eetlepel amandelroom en een eetlepel ahornsiroop toe. Laat een beetje afkoelen en giet in elk taartvormpje een laagje van 1 cm.

Was of spoel de bessen en haal ze van de steeltjes. Kruisbessen kun je halveren. Laat de kinderen de bessen in kleurrijke combinaties schikken in de taartjes en gebruik kleine blaadjes citroenmelisse of verveine voor extra kleur en smaak.

Meng tenslotte 2,5 gram agar-agar* (of volgens de vermelding op de verpakking) met een halve liter water, een eetlepel appeldiksap en wat citroensap. Laat het mengsel afkoelen tot het lauw is en giet het voorzichtig in dunne laagjes over de bessen en blaadjes. Wanneer alles afgekoeld is haal je de taartjes voorzichtig uit de vormpjes.

De taartjes smaken fris en fruitig en kun je op elk moment van de dag, zelfs ‘s morgens als ontbijt serveren.

*Agar-agar is een plantaardig alternatief voor gelatine. Agar-agar wordt gemaakt van  zeewier, gelatine is op basis van beenderen. Het gebruik en de toepassingen zijn ongeveer hetzelfde.

Stadstuinieren 2015-03 Tekst en fotografie: Peter Bauwens