Zweedse bietensalade - Stadstuinieren
recept

Zweedse bietensalade

In de keuken kun je met bieten alle kanten op. Van frisse salades tot koekjes. En van Oost-Europese borscht (soep) tot risotto. Geroosterd of gepoft in aluminiumfolie is mijn favoriete bereidingswijze. Vervolgens verwerk ik ze dan in een salade of een lekkere dip.
Bieten combineren goed met geitenkaas, sinaasappel en walnoten.

 

Recept: Zweedse bietensalade

 

Dit heb je nodig

  •  3 bieten
  • 1 appel (Granny Smith)
  • 75 ml azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • scheutje balsamico azijn
  • peper en zout
  • bieslook

Zo maak je het

  1. Boen eerst de bietjes schoon en snijd daarna het loof en de stelen van de bieten. Doe de bieten dan in een middelgrote pan met ruim water en kook vervolgens in 30 minuten gaar.
  2. Laat de bietjes afkoelen. Daarna pel je ze en snijd ze in blokjes van 1 cm.
  3. Maak een marinade van de azijn, suiker en olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  4. Schenk nu de marinade over de biet, dek af met plasticfolie, en laat de bieten zo 30 minuten marineren op kamertemperatuur.
  5. Schil de appel en snijd in blokjes van 1 cm.
  6. Laat de bietenblokjes uitlekken en meng daarna met de appel.
  7. Meng eerst de mayonaise met de crème fraîche en een scheutje balsamico azijn en roer dit vervolgens door de bieten- en appelblokjes.
  8. Breng tenslotte op smaak met zout en peper en zet in de koelkast. Serveer koud.

Garneer de bietensalade met wat fijngehakte bieslook.

Variatietip: vervang de bieslook door dille

Eet smakelijk!

 

Meer mooie recepten:

Recept spruiten inmaken
Zo maak je een Hartige snijbiettaart
Recept: Pindasoep met eetbare bloemen
Zelf plantaardig roomijs maken: met walnoten

Meer inspiratie:

Snijbiet kweken
Bieten kweken
Schijnbare chaos in de stadstuin
Tips voor een Groen schoolplein
De daktuin van PAKT

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek:

Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2020-02  Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close