Recept: Zweedse bietensalade

Bieten

In de keuken kun je met bieten alle kanten op. Van frisse salades tot koekjes. En van Oost-Europese borscht (soep) tot risotto. Geroosterd of gepoft in aluminiumfolie is mijn favoriete bereidingswijze. Ik verwerk ze daarna in een salade of een lekkere dip. Bieten combineren goed met geitenkaas, sinaasappel en walnoten.

Recept: Zweedse bietensalade

Dit heb je nodig

 
3 bieten
1 appel (Granny Smith)
75 ml azijn
1 eetlepel suiker
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels crème fraîche
scheutje balsamico azijn
peper en zout
bieslook

Zo maak je het

  • Boen de bietjes schoon en snijd het loof en de stelen van de bieten.
  • Doe de bieten in een middelgrote pan met ruim water en kook in 30 minuten gaar.
  • Laat de bietjes afkoelen. Pel ze en snijd in blokjes van 1 cm.
  • Maak een marinade van de azijn, suiker en olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Schenk de marinade over de biet, dek af met plasticfolie, en laat de bieten zo 30 minuten marineren op kamertemperatuur.
  • Schil de appel en snijd in blokjes van 1 cm.
  • Laat de bietenblokjes uitlekken en meng met de appel.
  • Meng de mayonaise met de crème fraîche en een scheutje balsamico azijn en roer dit door de bieten- en appelblokjes.
  • Breng op smaak met zout en peper en zet in de koelkast. Serveer koud
  • Garneer de bietensalade met wat fijngehakte bieslook.
  • Variatietip: vervang de bieslook door dille

Eet smakelijk!


Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek:

Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Stadstuinieren 2020-02  Tekst en Fotografie: Marleen van Es