10 tips voor een eetbaar balkon

10 tips voor een groen en eetbaar balkon

  1. Plaats bakken niet direct op de balkonvloer, maar leg er wat bakstenen onder ter ventilatie en zodat overtollig water makkelijk afgevoerd kan worden.
  2. Heb je een zonnige vensterbank? Gebruik die dan voor je zaaibak en warmteminnende gewassen zoals tomaten, paprika’s en aubergines.
  3. Ook de verticale ruimte biedt mogelijkheden, benut deze daarom zo goed mogelijk!
  4. Bescherm pas uitgeplante zaailingen met omgekeerde jampotten als er harde regen of wind is voorspeld.
  5. De tomaten, aubergines, paprika’s en andere planten die je in de vensterbank hebt staan, zul je bij gebrek aan wind en bijen moeten helpen bij de bevruchting. Dit doe je door dagelijks een paar keer tegen de takken te tikken.
  6. Zet zieke planten zo snel mogelijk apart, op een klein oppervlak verspreiden ziektes en plagen zich razendsnel!
  7. Verdeel af en toe een hand wormen over je potten en bakken, deze diertjes houden de grond lekker luchtig!
  8. Houd je zoveel mogelijk aan de geadviseerde afstanden. Drie gewassen die voldoende ruimte hebben leveren meer op dan zes plantjes die dicht op elkaar staan, daardoor weinig licht en lucht krijgen, meer risico lopen op ziektes en relatief klein blijven.
  9. Grijp meteen in als je rupsen of slakken ziet: dagelijks luizen, rupsen en slakken verwijderen is natuurlijk niet de leukste klus, maar een kaalgevreten balkon is ook geen pretje!
  10. Hoe meer drainagegaten, hoe beter! Er zijn maar weinig planten die van natte voeten houden.

Stadstuinieren 2016-01 – Tekst en fotografie; Stella Faber