Balkonton: Verticaal minimoestuintje

“En als straks de planten erin staan wordt ie natuurlijk helemaal prachtig”
Vraag je je af hoe je op een klein balkon toch veel planten kunt laten groeien? Het antwoord luidt: Balkonton. Feitelijk is dit een compostvat en een minimoestuin ineen. Je kunt hem als bouwpakket bestellen, of in elkaar zetten tijdens een workshop van een uurtje of drie. Cashew Stadstuinieren maakte er eentje mee.

Balkonton2Ouder- en kind-klus
Alle deelnemers aan de balkontonworkshop krijgen een veiligheidsbril en oordopjes uitgereikt. “Belangrijk, want we boren en zagen in hard plastic” zegt Ireen Laarakker (45) initiatiefneemster en ontwikkelaar van De Balkonton. Laarakker heeft deze mini-moestuin voor de Nederlandse markt ontwikkeld, samen met haar geliefde Hans Pennarts (51), die vooral voor het financiële gedeelte zorgt. De praktische knowhow heeft Irene, die veel ervaring heeft in het geven van technische lessen.

Pennarts gaat fanatiek aan de slag, samen met zijn zoon Beau (12), die ook een vriendje van dezelfde leeftijd heeft uitgenodigd, Tej Shah. Leuk om te zien hoe de beide jongens met hun vaders heel geconcentreerd bezig zijn. Dit is de perfecte combi om zo’n klusje te klaren, want voor veel onderdelen van het maakproces heb je vier handen nodig. Het is bepaald geen kleuterklus constateren we. Kinderen kunnen het beste boven de tien zijn.

In de Balkonton (diameter veertig centimeter), wordt een geperforeerde buis gefabriceerd. Laarakker: “Daar ga je in de toekomst groente- en fruitafval in stoppen. Compostwormen zetten het om in super vruchtbare wormencompost. Via de gaten in de compostbuis kruipen de wormen door de hele ton. Zo houden ze de aarde los en verspreiden een deel van de compost. Als het systeem goed draait, heb je geen extra mest nodig en hoef je niet elk seizoen de grond in de ton te verversen.”


Balkonton3Garden Tower
In Amerika zijn dergelijke tonnen kant en klaar in de handel onder de naam ‘Garden Tower’. Importeren bleek ondoenlijk, vandaar Laarakkers initiatief. Ze heeft gekozen voor groene veevoedertonnen. Wie geen zin of tijd heeft om een workshop te doen, kan een doe-het-zelf-pakketten bestellen. Maar als we eerlijk zijn, lijkt het een te lastige klus om zonder Laarakkers begeleiding te klaren. En vooral zonder al het benodigde gereedschap, dat tijdens de workshop voor het grijpen ligt, zoals een verfstripper, waarmee het kunststof moet worden verwarmd en vervormd om de plantgaten te vergroten en af te werken.


Balkonton5Wormenthee toe
Hoewel we de groene ton in basis nou niet bepaald ’n toneelbeeld van schoonheid vinden, is de afwerking wel charmant te noemen, met houten poten en een metalen plaatje erop. Alles door Laarakker geprepareerd. En als straks de planten erin staan wordt ie natuurlijk helemaal prachtig.

Dan komt het moment suprême: Alle workshopdeelnemers krijgen wormen mee, in een bakje. Nu de ton af is moeten deze diertjes aan het werk. Straks komt er ‘wormenthee’ die de beestjes uitscheiden uit het kraantje, dat we onder aan de ton hebben bevestigd. Laarakker waarschuwt: “De pure wormenurine moet wel worden verdund voor je het over planten giet, anders is het te sterk.”

Tip Wie geen balkon heeft, maar wel een tuin met te veel slakken: Zet de Balkonton in de tuin en omwikkel de poten met koperdraad. Geen slak kan naar boven klimmen. Gegarandeerd.

 Voor wie niet zo van knutselen houdt: een Balkonton kant en klaar bestellen kan ook, dat kost € 195,00 euro, met wormen en al.
www.balkonton.nl

 

Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Edith Andriesse