Chilipepers: Alles naar buiten - Stadstuinieren
artikel

Chilipepers: Alles naar buiten

Chilipepers

 

“De kleinere variëteiten plant je in volle grond uit op 40 cm, de grotere en breder uitgroeiende variëteiten, waaronder ook paprika’s, mogen op 50 cm of zelfs 60 cm worden uitgeplant”

Op weg naar terras, tuin of serre

In dit artikel geven we de chiliplanten hun definitieve plaats op terras, op balkon, in de tuin of in de serre, hebben we het over het (weinige) onderhoud dat ze nodig hebben, belichten we enkele ziekten en belagers en de groene remedies ertegen. En we maken de eerste receptjes van het nog prille chiliseizoen, met de eerste groene chilipepers. Heerlijk !

Pepers kweken in de volle grond

In de eerste helft van mei is de tijd gekomen om de peperplantjes uit te planten op hun definitieve plaats. Wie de chilipepers niet in een glazen serre of kas kan plaatsen, kan ze ook buiten op een beschutte warme plaats in volle grond planten. Maar je kunt ze ook in potten opkweken, op een zonnig terras, in een vierkante meter moestuin, of geef ze een plaatsje aan een zuidermuur. Een stadstuin of –terras waar de temperatuur enkele graden hoger is dan op het platteland, met voldoende zonne-uren en waar de wind minder hard waait, is ideaal voor chiliplanten.

De kleinere chilivariëteiten plant je in volle grond uit op 40 cm. De grotere en breder uitgroeiende variëteiten, waaronder ook paprika’s, mogen op 50 cm of zelfs 60 cm worden uitgeplant. Door de planten dichter bijeen te planten, groeien ze tegen mekaar op, ze groeien hoger, en ze profiteren van mekaars schaduw voor betere vruchtvorming. De meeste chilipepers houden immers van bladschaduw. Een tip voor de buitenteelt is de grond te bedekken en te verwarmen met mulch of zwarte plastiek een tweetal weken voor het uitplanten van de peperplantjes.

Pepers kweken in potten

Plant je ze uit in potten, gebruik dan grotere potten van 20 tot 25 cm diameter om voldoende ruimte te creëren voor de wortelgroei. Dit heeft ook het voordeel dat ze niet te snel gaan uitdrogen op warme dagen. Gebruik voor potplanten een goede kwaliteit potgrond voor de moestuin. Geef je planten voldoende water bij het uitplanten en plant ze liefst niet uit in hoge temperaturen, doe het ’s avonds of ’s morgens, bij een minimum dagtemperatuur van 15°C en een minimum nachttemperatuur van 10°C. Laat je plantjes aan de buitenlucht wennen door ze dagelijks en voor een steeds langere periode buiten te zetten.

Chiliplanten verzorgen

Chiliplanten hebben de neiging om onder het gewicht van hun takken en vruchten om te vallen. Ze kunnen dus wel wat ondersteuning gebruiken. Je kunt ze, zoals bij tomaten, langs een jute draad geleiden die je boven aan een steunpunt vastknoopt, of je kunt de stengel vasthechten aan een stevige bamboestok die je in de grond of in je pot vastzet. Let wel dat je bij het verzorgen van je plant niet hard in aanraking komt met die bamboestokken.

Hoeveel water heeft de chiliplant nodig?

Chiliplanten en hun vruchten worden sterk beïnvloed door de vochthuishouding. In volle grond geef je voldoende water maar niet te vaak. Laat je planten wat uitdrogen, dan hangen ze er verslagen bij, maar het voordeel is dan weer dat de wortels hun vocht dieper in de grond gaan zoeken en dat zo de wortelstructuur van je planten vergroot zodat ze sterker en bestand worden tegen moeilijke omstandigheden. Goede wortels zorgen voor een goede weerstand bij de planten.

Dit uitdrogen kun je natuurlijk niet doen bij potplanten, die mogen nooit droog komen te staan, de wortels kunnen dan geen vocht meer vinden omdat ze niet in de grond reiken. Zorg er anderzijds ook voor dat bij koelere dagen met minder zon, je planten niet verdrinken in het vocht, dat werkt rotting en schimmelvorming in de hand. In de serre of kas is een goede verluchting belangrijk, ondermeer om schimmelvorming te voorkomen.

Onkruid en bladluizen

Eenmaal de peperplanten in de volle grond staan, is er aan de planten zelf nog weinig werk. Het meeste werk gaat naar het onkruidvrij houden van je perkje of je potten, naar het ondersteunen van je planten, en naar het geven van water. Onkruiden kunnen ziekten veroorzaken, ondermeer via bladluizen, dus is het zaak je plantperk zeker van onkruid te ontdoen. De beste maar lastigste methode is ze met de hand uittrekken, sommige lastige onkruiden hebben de neiging dicht tegen de hoofdstengel te groeien en zich te verstoppen in het chili-bladerdek. Heb je last van bladluizen, verwijder ze dan met de hand, en ga in je buurt op zoek naar lieveheersbeestjes, hun natuurlijke vijanden. Lieveheersbeestjes kun je ook online bestellen.

 

Moet je chilipepers snoeien of uitdunnen?

Terwijl vruchten uitdunnen en snoeien bij paprika’s wel nuttig is, omdat de plant anders teveel energie stopt in het afrijpen van de eerste vruchten, is dat bij chiliplanten niet nodig. De plant zal bloemen en vruchten blijven produceren en zal in ons klimaat nooit zijn maximale opbrengst bereiken. Het kan wel nuttig zijn om de onderste zijscheuten onder de eerste splitsing van de stengel weg te nemen bij grotere variëteiten, zo krijgt je chiliplant een mooiere evenwichtige vorm.

Bloemuitval chiliplanten

De chiliplanten kunnen ook bloemval krijgen bijvoorbeeld bij te hoge nacht- of dagtemperaturen. De bloemen waarin geen bevruchting plaats vindt, vallen dan af. Sommige variëteiten hebben dit frequenter als andere, dit is bijvoorbeeld een vaak voorkomend fenomeen bij Habanero’s. Geen nood, de planten produceren bloemen en dus vruchten bij de vleet . De bloemvorming is ‘dicotamus’, eerst 2 dan 4 dan 8 dan …, dus telkens verdubbelend in aantal.

 


Receptjes met de eerste verse chilis

Met de eerste chilipepers van het seizoen kun je al heerlijke gerechten maken: salades, salsa’s, maar ook een curry met groene pepers behoort tot de mogelijkheden. En waarom zou je geen broodje met feta en Hungarian Wax chili uitproberen ?

Bordje Pimientos de Padron

Een van mijn favorieten is het heerlijke Spaanse tapas bordje met jong geoogste Pimientos de Padron chilis. Padron pepers zijn afkomstig uit de regio Galicië in Spanje, ze zijn genoemd naar de gemeente Padrón.

  • De kleine groene pepers worden een vijftal minuten in olijfolie gebakken en regelmatig opgeschud, tot ze blaren hebben aan alle zijden en zacht zijn.
  • Besprenkel met grof zeezout en serveer.

Bulgaarse Shopska salade

De typische geur van de eerste Hungarian Wax van het seizoen is een onvergetelijke sensatie waar ik elk jaar opnieuw naar uitkijk. Hungarian Wax is een milde chili die je ondermeer in salades kan gebruiken.

Deze salade maak ik liefst met groenten uit eigen tuin: tomaten, komkommer, rode of zoete ui en een Hungarian Wax peper.

  • Snijd de groentjes en meng ze.
  • Voeg naar smaak verse peterselie toe.
  • Kruid met gemalen zwarte peper en gedroogde oregano.
  • Besprenkel met olijfolie en citroensap naar smaak.
  • Rasp of verkruimel tenslotte een blok fetakaas over je salade.

Meer inspiratie:

Chilipepers: groei, bloei en zomeroogst
Paprika zaaien en kweken
Recept: Chilivlokken maken
Snijbiet kweken
Variatie in Rucola

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2014-02 – Tekst: Peter Timmerman

logo
Sluiten
close