NADA – Inspiratie voor een groene stad

Of er nog plaats is in de workshop ‘Mosschilderijen maken’, vraagt een koppel aan de toonbank. ‘Ja hoor!’ antwoordt Marieke Vos, zaakvoerster van NADA, kort voor Nature Aquarium Design Antwerp. Dat dit geen gewone natuurzaak is, mag duidelijk zijn.

De winkel, op een boogscheut van de Grote Markt van Antwerpen en de Schelderivier, is het kindje van Marieke en haar man Jan. Terwijl zij gepassioneerd is door alles wat met stadstuinieren te maken heeft, is hij bezeten door aquariums. Dat weerspiegelt zich in de winkel: op de benedenverdieping vind je miniatuurlandschappen, air-plants en originele hangpotten, in de kelder zwemmen tropische vissen tussen de waterplanten. ‘De aquariums zijn een vorm van onderwatertuinieren’, zegt Marieke lachend.

“De aquariums zijn een vorm van onderwatertuinieren”

Lokaal en duurzaam

‘In onze winkel willen we zo veel mogelijk voorbeelden tonen van hoe je met groen in de stad aan de slag kan’, vertelt ze. Op het terras staat bijvoorbeeld een indrukwekkende verticale pottentuin, gebouwd met de steun van buurtbewoners. In de toonzaal vind je onder andere magnetische plantenpotjes, een verticale tuin, glazen hangpotten en een aquaponics systeem.

‘We hebben geen vast aanbod, maar wisselen ons assortiment graag af. Belangrijk is dat de producten origineel zijn en ecologisch of sociaal verantwoord’, zegt Marieke. ‘We kiezen liefst voor lokale producenten die met duurzame materialen werken. Elke maand werken we samen met Belgische en Nederlandse kunstenaars die voor ons een ontwerp in beperkte oplage leveren. Zo verkopen we bijvoorbeeld een ‘sleutelbos’: een magnetische kapstok uit hout voor je sleutels, ontworpen door de Antwerpse kunstenares Winke Hossfeld.

Japanse invloeden

‘Het meest populair op dit moment zijn de mosschilderijen, air-plants, bonsaibomen en de pottensystemen die zelf water geven’, vertelt Marieke. ‘Met het aanbod bonsaibomen zijn we op vraag van onze klanten gestart.’ Naast bonsai’s verkopen ze ook kokedama’s (Japanse hangplanten in een bol mos) en geven ze workshops over Wabi Kusa (de Japanse kunst van kleine waterlandschappen). Op de muur staat een quote van Takashi Amano, grondlegger Nature Style Aquarium.

Of het een toeval is dat Japan zo vaak terugkomt in de winkel? ‘De mooiste producten komen nu eenmaal uit Japan. De groene ruimte in de steden is er nog beperkter dan hier. Ze hebben daarom een langere traditie met tuinieren op een kleine oppervlakte’, legt Marieke uit.

Workshops

Het echtpaar organiseert regelmatig workshops in de winkel. In het najaar kan je er bijvoorbeeld aan de slag met mos. ‘Mosschilderijen zijn een soort levende kunstwerken’, vertelt Marieke. ‘De korstmossen leven van de lucht in je huis en hebben verder geen onderhoud nodig.’ De mossen bestaan in bijna elke kleur van de regenboog. NADA kiest uitsluitend voor mossen uit duurzame teelten. Dat geldt ook voor de andere planten uit de winkel. Wildpluk verkopen ze niet.

Mensen kloppen ook bij hen aan voor advies. ‘We leggen onze klanten graag uit hoe je tuinieren in de stad op een originele, plaatsbesparende en vernieuwende manier aanpakt.’ Het echtpaar heeft duidelijk een missie: zo veel mogelijk stedelingen aan het tuinieren krijgen.

NADA
Lange Koepoortstraat 10, 2000 Antwerpen, België
Tel. +32 (0)3 501.51.15
www.nada.be

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst en fotografie: Bie Van Giel