Cashew way of life: De efficiënte moestuin

Het moestuinvirus heeft Annemiek van Osta flink te pakken. Ooit begon ze met wat kruiden en tomatenplantjes in de achtertuin. In 2009 besloot ze om alle niet-eetbare planten de tuin uit te gooien en dit jaar is ze met een eigen volkstuin gestart. Volgend jaar wordt die dubbel zo groot.
“Ik had ook aardappels met rode vlekken en paarse spruiten”

Wie: Annemiek van Osta (47)
Woont hier met: man René (53) en twee zoons Mike (22) en Rick (19)
Tuin: 80 m2
Volkstuin: 50 m2
Waar: Sint Oedenrode
“Planten waar je niets aan hebt, daar heb ik niet zoveel mee. Er is niets zo lekker als wanneer je hier ’s zomers zit en je plukt wat aardbeien, pruimen of blauwe bessen en eet die meteen op. Overal staat iets wat je kunt eten. Je plukt appels en bakt daarvan een appeltaart. Ik vind dat geweldig!” Annemiek straalt als ze door haar tuin loopt. Die staat vol met bakken gevuld met groente en fruit. Tegen de muur van de schuur staan twee muurkassen met tomatenplanten. “Het stond nog veel voller. Als we binnen aan tafel zaten te eten, keken we zo in de kassen met tomaten. Daarom ben ik dit jaar begonnen met een moestuin.”
Veel tijd
Die moestuin is op 5 minuten fietsen van haar huis. Annemiek liep al eerder rond met het idee van een moestuin, maar durfde er toen niet aan te beginnen omdat ze bang was dat het teveel van haar tijd op zou slokken. “En inderdaad, een moestuin kost veel tijd. Je moet er minstens twee keer per week naartoe, maar ik vind het heerlijk! Het is net of ik op vakantie ben.”
Worteldoek
Toch heeft Annemiek de factor tijd tot een minimum weten te beperken door op worteldoek te telen. Ze las erover op internet en ondanks dat veel tuinders er hun neus voor ophalen, vindt ze het ideaal. “De grond blijft warm en vochtig, dus alles groeit als een tierelier, en ik heb geen onkruid. Als je een baan of een gezin hebt, is het echt prima.” Aardappelen, kool, bonen, uien en sla deden het heel erg goed. “Ook de courgettes bleven maar groeien. Ik had er wel 50 aan een plant.” De prei ging daarentegen niet makkelijk. “Die krijg ik niet uit de gaten van het worteldoek. Mijn tuinbuurman haalt ze er nu voor mij uit met een aspergesteker, maar dat ga ik volgend jaar niet meer doen. Prei is op worteldoek niet ideaal.”


Ultieme voorbereiding
Annemiek had haar moestuinstart tot in de puntjes voorbereid. Eerst heeft ze bedacht welke groenten ze erin wilde zetten, ze heeft een vakverdeling in haar moestuin gemaakt en vervolgens heel precies de gaten in het worteldoek gebrand. “Alle gaatjes precies op de goede afstand. Bij het planten hoefde ik nergens meer over na te denken, want ik had alles gelabeld.” Ze tekent er wel bij aan dat ze minder flexibel is. “Voor ieder plantje maak ik een gaatje, maar een extra plantje erbij zetten, dat gaat dus niet.” Om haar super efficiënte ‘productielijn’ te vervolmaken, zaait Annemiek in de muurkasjes die in de tuin bij haar huis staan. “Dat gaat ook heel goed. Daar stond ik echt versteld van.”
Maankalender
Of het echt werkt, weet ze niet, maar toch houdt Annemiek zich strikt aan de data van de maankalender. Zodra de data bekend zijn, zet ze die in haar agenda. “Ik denk dat er zeker een kern van waarheid inzit, de maanstand heeft ook invloed op eb en vloed. Boeren zaaien al eeuwen op die manier en ik vind het geen moeite. Het verschilt per groente wat de meest geschikte dag is. Dus als het op maandag worteldag is, dan zaai ik die toch gewoon op maandag?”
Anders koken
De moestuin heeft ook behoorlijk wat impact op Annemieks kookkunsten. Door haar eigen tuin is er een wereld aan smaken voor haar opengegaan. “Ik ben anders gaan koken. Ik heb dit jaar zoveel gegeten wat ik nog nooit eerder had gegeten. Bijvoorbeeld koolrabi, suikermais, boterboontjes, spekbonen, zalig allemaal. Of bolcourgettes, even in heet water, kopje eraf en dan vul ik het met een mix van paprika, tomaat, gehakt. Kaas erover en in de oven. Suikermais is ook een topper. Als je dat binnen een half uur kookt, is het heerlijk!! Als je langer wacht, wordt de suiker omgezet in zetmeel. Ik race dan naar huis, hup de pan in. Ik zoek op internet recepten voor de groenten die ik heb gekweekt. Zo eten we wel leuke dingen.” Althans, Annemiek is enthousiast. Haar man en kinderen zijn er minder blij mee. “Die vinden het maar niets om groenten in vreemde kleuren te eten. Ik moet echt mijn best doen om ze over te halen.”
Kekke kleurtjes
Annemiek kweekt graag ‘wat rare dingen’. “Dit jaar had ik bijvoorbeeld blauwe aardappels. Ook als je ze kookt zijn ze paars-blauw. Dat ziet er niet appetijtelijk uit, maar als je je ogen dicht doet, zijn ze lekkerder dan een gewone aardappel. Ik had ook aardappels met rode vlekken en paarse spruiten. Daar zaten er maar vier aan. Die kook ik dan voor mezelf. Ik wil toch weten hoe het smaakt.”
Bloggen
Haar moestuinbelevenissen houdt Annemiek bij op een blog, die aardig wat volgers heeft. “Er laten niet zoveel mensen een reactie achter, maar ik hoor wel heel vaak van mensen die het hebben gelezen.” Daarnaast is het voor haar ook een soort van logboek, waarop ze terug kan lezen wanneer de iets gezaaid, geplant en geoogst heeft. “En dat kan soms best handig zijn. Zeker wanneer je iets nogmaals wil gaan zaaien.” Benieuwd naar Annemieks blog? Kijk dan op Moestuintje aan de Dommel
Annemieks topper
Het meest verrast was Annemiek dit jaar door de meloenen. “Ik had niet gedacht dat die het hier in Nederland zo goed kunnen doen.” Ze had drie soorten: Jenny Lind Meloen, cantaloupemeloen en Halona. “Ik heb ze op een terp gezet met wat mest eronder. Er kwamen wel 20 meloenen aan. Het is jammer dat augustus zo’n slechte maand was, toen was het meteen over met de meloenen. Anders had ik er misschien nog wel meer gehad.”


Tuinieren à la Annemiek
- Teel vooral groenten die je niet makkelijk in de winkel kunt kopen. Zo leer je nieuwe groenten – en ook nieuwe smaken – kennen.
- Gebruik worteldoek. Kijk wel welke groenten het goed doen. Prei is volgens Annemiek vrij lastig.
- Hou een blog bij. Behalve dat het leuk is voor anderen om te lezen, is het een prima geheugensteun voor wat je wanneer gezaaid en geoogst hebt.
Lees hier het blog van Annemiek: Moestuintje aan de Dommel
Cashew way of life: De tuin van Aletta Buurma
Cashew way of life: Experimenteren met gewassen
Stadstuinieren 2014-06 Tekst en fotografie: Astrid Melger