Cashew way of life: Mooi en voedzaam

“De Sarian vind ik meer een show-aardbei”

Wie: Sander Dekker (24), vertegenwoordiger in medische apparatuur
Woont hier samen met: Erik Hooijer (26), belastingadviseur
Waar: Utrecht
Sinds: 2013
Huis: 75 m2
Tuin: 40 m2

In een stadstuin aan de rand van het centrum van Utrecht hebben Sander Dekker en Erik Hooijer een waar paradijsje gecreëerd. Een tuin waar je heerlijk tot rust kunt komen, een barbecue kunt geven en zelf een maaltijd bij elkaar kunt plukken.

Sander2We komen in een prachtige, groene stadstuin waarin sierplanten een subtiele combinatie vormen met eetbare gewassen. Sinds Sander en Erik vorig jaar dit huis betrokken, heeft Sander zich met verve op de tuin gestort, met als resultaat een ongewoon groene stadstuin, waar het heerlijk toeven is. Door de open deuren loop je vanuit de woonkamer zo de tuin in. Omdat alles gelijkvloers is in hun huis, fungeert de tuin echt als een extra kamer. Want als het weer het maar even toelaat, kiest het stel ervoor om lekker buiten te zitten.

Volop variatie

In die tuin vinden we – naast veel mooie sierplanten – genoeg om een voedzame maaltijd mee in elkaar te draaien. We zien sla, sugarsnaps, snijbiet, rabarber, verschillende soorten tomaten, aardbeien, een Japanse wijnbes, een jostabes, frambozen, een perenboom en een druif. Ook is er een grote bak met kruiden. “Daarin staat basilicum, rozemarijn, munt, tijm en oregano. Ik maak er zelf pesto van en gebruik die graag bij het barbecueën.”

Sander3Het meest enthousiast was Sander het afgelopen seizoen over de snijbiet. “Die heeft gekleurde stammetjes – geel, rood, wit en felgroen – erg leuk. Als je die iets langer laat groeien, dan kan je het als een soort rabarber gebruiken. En het komt steeds weer terug. We blijven ervan eten.” Ook de framboos was dit jaar heel succesvol. “Vorig jaar kwam er nog bijna niets aan, maar dit seizoen hebben we heel veel frambozen als toetje gegeten.” Een beetje teleurgesteld is Sander over de Sarian-aardbeien. “Die zijn heel groot en ze zouden heel lekker moeten smaken. Maar ik vind het meer een show-aardbei. Ze worden inderdaad mooi en groot, maar de smaak is niet zo speciaal.”

 

Sander2

Moestuinvirus
Sander loopt iedere dag een rondje door de tuin om te kijken hoe ver alles is en wat er water nodig heeft. Als hij voor zijn werk in het buitenland is, neemt Erik die taak over. Sander: “Hij vindt het niet echt leuk om dat te doen, maar hij geniet er wel van om lekker groente uit de tuin te eten of om hier te zitten als het mooi weer is. Maar het tuinieren is echt mijn hobby.” Echt lang tuiniert Sander nog niet. Toen hij nog in een studentenhuis woonde heeft hij wat planten op het dakterras gezet – ‘het was zo’n concrete jungle’ – maar het moestuinvirus kreeg hem pas in zijn greep sinds hij dit huis vorig jaar betrok. “Ik vind het vooral leuk dat alles wat je zelf kweekt zoveel lekkerder smaakt als de groente van de supermarkt en zelfs van de groenteboer. Je proeft het echt.” Lachend voegt hij er aan toe: “Ten minste, ik denk dat het verschilt, maar dat kan ook zo voelen omdat ik het zelf heb gekweekt en er zoveel tijd in heb gestopt.”

Zelf zaaien

Sander gaat voor de aanschaf van planten vrijwel nooit naar tuincentra “omdat je daar alleen de standaard dingen vindt”. Hij vindt het vaak onduidelijk wat voor plant je in handen hebt. “Dan koop je een tomaat, maar heb je geen idee welke soort het is en hoe groot hij wordt. Ik zaai vooral omdat ik dan precies weet welke variëteit ik heb en goed kan beoordelen hoe hij bevalt.” Dat zaaien betekende overigens wel dat aan het begin van het jaar de hele huiskamer vol stond met kweekpotjes. “Ik heb geen kas of extra kamer, dus dan maar in de huiskamer.”

Sander 5Van over de grens

Een grote kennisbron is voor Sander het internet. Hij is heel actief op de site moestuinforum.nl. Daar stelt hij vragen, geeft updates over zijn tuin en legt hij contact met andere moestuin-enthousiastelingen. “Met sommigen heb ik vrij regelmatig contact, ook via WhatsApp.” Maar ook reizen zijn een belangrijke bron van inspiratie. Sander neemt als het even kan een ‘groen’ souvenir mee van zijn buitenlandse trips. Bijvoorbeeld sugarsnaps uit een botanische tuin in New York of waterlelies en lotussen uit Indonesië. “Toen Erik en ik vorig jaar op rondreis in Indonesië waren, hebben we een lotus gekocht die al vrij groot en sterk was. Hij stond in bloei, dus ik had goede hoop dat hij het zou redden om een week uit het water te zijn en een vliegreis te overleven. Dat is gelukt, maar hij kwijnde een beetje weg omdat er in de Nederlandse winters niet zoveel licht is. Nu heb ik hem in een kast gezet met een groeilamp erboven en gaat het een stuk beter.”

Sander 6Dromen

Eigenlijk zijn het huis en de tuin te klein om Sanders dromen waar te maken. Ooit wil hij daarom wel verhuizen naar een huis met een wat grotere tuin, waar hij ook een kas kan neerzetten. “Dan kan ik wat makkelijker tomaten, paprika en aubergines kweken. In de buitenlucht gaat het wel, maar niet zo goed als in een kas. En dan gaat het hier nog redelijk goed omdat ik hier helemaal tussen de bebouwing zit. Als het een dagje warm is geweest, dan stralen al die muren nog warmte uit en dan blijft het langer warm, maar een tuin met veel ruimte, zon en een kas lijkt mij helemaal ideaal.”

Tuinieren а la Sander

  • Kijk eens op moestuinforum.nl en deel je ervaring met anderen!
  • Neem een groen souvenir mee van je reis.
  • Zaai zelf, zo kun je voor de komende jaren het resultaat optimaal beoordelen!

Stadstuinieren 2014-05 – Tekst: Astrid Melger