De moestuin van: Jan en Marina

Naam: Jan (33 jaar), Marina (28 jaar) en Lidewij (1 jaar) Legemate

Plaats Moestuin: Moerdijk
Moestuin sinds: maart 2016
Grootte moestuin: 350 m2

“We vinden het belangrijk dat Lidewij dit meekrijgt”

‘Wat is de reden dat jullie met een moestuin begonnen zijn?’

We kicken wel een beetje op zelfvoorzienendheid en houden van experimenteren. Al komt het ook niet helemaal uit de lucht vallen, want Jan zijn vader heeft ook een moestuin. Vorig jaar zijn we in de tuin thuis met moestuinbakken begonnen, maar sinds we deze moestuin hebben, hebben we daar kruiden in gezet. We vinden het leuk om biologisch te eten en dingen te kweken die je niet in de supermarkt vindt. We hebben bijvoorbeeld 11 soorten tomatenplanten, zodat we de verschillen kunnen proeven. We hebben daar Zegenkruid tegen ziektes tussen gezet en aan de onderkant houden we ze 10 centimeter kaal, zodat er ruimte blijft en de plant na een regenbui snel op kan drogen. Verder vinden we het leuk om verschillende bloemen te kweken, zodat je veel soorten bij elkaar kunt zien.

‘Waaraan beleven jullie het grootste plezier in jullie moestuin?’

We genieten ervan om te zien hoe alles groeit en houden van lekker eten. In de zes grote bakken willen we een permacultuur creëren. De paden daartussen zijn redelijk breed en volgend jaar wil ik daar emmers tussen gaan zetten met bijvoorbeeld aardbeien en aardappelen. Dat is lekker makkelijk oogsten. We ontspannen hier namelijk ook graag; we gaan hier ’s avonds ook wel heen om heerlijk rustig te zitten. Daarnaast vinden we het belangrijk dat Lidewij dit meekrijgt.

‘Wat is jullie grootste trots?’

Het is verbazingwekkend hoe die pompoenen groeien! We hebben 22 pompoenplanten staan.

‘Wat was jullie grootste mislukking?’

Wortels! We hadden een aantal regels gezaaid, maar er groeiden maar twee wortels. Wellicht komt dat omdat er teveel mest gebruikt is en daardoor de grond te scherp is.

‘Hebben jullie een leuk recept voor ons?’

Een leuk nazomerrecept met veel ingrediënten uit eigen tuin:

– Bestrooi makreelfilets met grove zwarte peper en zout en gril ze. Breng ze daarna op smaak met limoensap en ketjap.
– Snijd een pompoen in blokjes en kook ze kort zodat ze nog een ‘bite’ hebben.
– Verwarm tamme-kastanjepuree, kokosroom, tijm en een beetje zout tot een pastasaus.
– Kook een saus van rode bessen.

Dien de pompoen op in de pastasaus, gratineer eventueel met wat Parmezaanse kaas. De makreelfilets serveer je met de rodebessensaus. Lekker met een Jopen bockbiertje!