Stella’s Wereld: Goede grond, blije planten

“Je zult zien dat de wormen binnen een paar minuten hun weg naar beneden gevonden hebben”
Goede grond, blije planten
Tuinieren is soms net als koken. Zeker als het gaat om het onderhoud van de grond. Zowel in een tuin op het land als in een balkontuin. Het is jammer dat veel tuinboeken meestal pas in het laatste hoofdstuk aandacht besteden aan de grond. Naar mijn idee zou dat juist het eerste hoofdstuk moeten zijn, want een voedzame grond is het begin van alles. Zonder dat kun je een bevredigende oogst vergeten. Zeker als je tuiniert in bakken of potten en de hoeveelheid grond beperkt is. Met potgrond is op zich niets mis. Maar er zit te weinig lekkers in voor je planten en dus kun je het beter als een basisingrediënt beschouwen bij het aanleggen en onderhouden van een balkontuin. Want er moet nog heel wat aan toegevoegd worden willen je planten er echt blij van worden!
Hier kun je het beste een gewoonte van maken. Ik doe dit zelf onder andere met behulp van een wormenbak. Een ideale manier om je keukenafval te recyclen. Groente- en fruitresten, eierschalen, papiersnippers, toiletrollen… wormen smullen er van en zetten het allemaal om in compost en wormenthee. Waarmee je je planten het hele jaar door kunt verwennen.
In het begin van de herfst kun je het wat groter aanpakken. En dat gaat niet eens zo heel veel anders dan in een “gewone” tuin. Waar je in een tuin op het land een lekkere laag koeien- of paardenmest, bladcompost en het onderste deel van de composthoop uitstrooit, zo kun je bijna precies hetzelfde doen in potten en bakken op een balkon.
Natuurlijk kun je een bak niet eindeloos ophogen. Je zult daarom soms het bovenste laagje moeten weghalen. Gooi dit echter niet weg! Stop het in een zak en bewaar het voor eventuele nieuwe potten, bakken of modules.
Pak een grote emmer of teil en verzamel hierin alle verkleurde, verrotte en uitgedroogde bladeren en bloemen die je op je balkon vindt. Hier kun je al tijdens de zomer mee beginnen (als je erwtjes of tomaten “op” zijn, bijvoorbeeld). Ik heb dit jaar blaadjes van sla, aardbeien, vrouwenmantel, snijbonen en geraniums verzameld.
Informeer of er een boerderij of manege in de buurt is en vraag of je daar een zak mest kunt ophalen. Liefst de donkergekleurde mest die al een tijdje ligt. Die is niet meer zo scherp en lijkt al het meest op “aarde”. Ik heb dit jaar mest gekregen van kennissen met een paard. Gooi deze mest bij je verzameling bladeren. Vervolgens voeg je er een bakje compostwormen aan toe. Deze kun je het beste halen bij een hengelsportwinkel, daar zijn ze het goedkoopst. Meng tenslotte alles lekker door elkaar en strooi het mengsel uit over je bakken. Liefst voor een herfstachtige regenbui, dan kan alles goed inregenen.
Je zult zien dat de wormen binnen een paar minuten hun weg naar beneden gevonden hebben. De kans is natuurlijk groot dat ze niet allemaal de winter overleven. Daarvoor zijn potten en bakken vaak toch te ondiep. Maar het is de moeite waard ze op deze manier uit te zetten, want zeker tot de eerste echte vorst doen ze ontzettend veel goed werk. Ze “luchten” niet alleen de grond, ze mengen alles ook goed door elkaar en composteren al het eetbare wat ze tegenkomen. De basis voor een nieuw seizoen met blije planten is gelegd.
Wormenbak
Koop een wormenbak! Het klinkt misschien vies, maar dat is het absoluut niet. Het is juist een hele mooie manier om keukenafval te recyclen en je eigen compost en plantenvoeding te maken.
Stadstuinieren 2013-03 Tekst en fotografie: Stella Faber